Hoppa till huvudinnehåll

Trådtavla

Detaljer ur Åsas trådtavla
Detaljer ur Åsas trådtavla Detaljer ur Åsas trådtavla Bild: YLE/Strömsö jul,strömsö,trådtavla,åsa broo

Den svarta trådtavlan från 70-talet bygger på en mycket gammal princip som spridits vidare av brittiskan Mary Everest Boole på slutet av 1800-talet. Här gör jag geometriska figurer med hjälp av raka linjer på mitt eget sätt i ett mycket större format.

Detta behövs:

träskiva (här i måttet 100 x 122cm)
yllegarn
mässningsspik
hammare
linja/måttband
penna

Gör så här:

1. Måla den ena sidan av skivan i önskvärd färg och låt torka.
2. Mät ut 90 cm på bredden av tavlan på den omålade sidan och pricka ut punkter med 5 cm mellanrum, dvs. platsen för 18 spikar.
3. På höjden blir måttet 110 och där blir antalet spikar 20 mellan hörnspikarna.
4. Spika in alla spikarna tillräckligt långt för att de ska hållas på plats men tillräckligt långt ut så de inte går igenom på baksidan.
5. Knyt fast det gröna yllegarnet i hörnspiken högst uppe till vänster.
6. Dra ner garnet och runda tredje spiken från högra hörnet.
7. Dra garnet tillbaka till spiken som kommer nedan om startspiken.
8. Dra ner garnet till andra spiken före hörnet och fortsätt fram och tillbaka tills du gått två varv runt varje spik och det uppstått en geometrisk figur i mitten av tavlan.
9. Knyt ihop garnet vid startspiken.
10. Sväng tavlan och sätt två brädbitar under skivan så att vikten inte vilar på spikarna.
11. Klipp ut en model på hur stort motiv du vill ha. Den stora cirkel har 56 cm i diameter och avståndet mellan spikarna är 2 cm.
12. Placera ut modellen på skivan.
13. Slå in spikarna på de utritade prickarna.
14. Riv bort pappret.
15. Börja vira in garnet runt spikarna genom att först bestämma hur bred cirkel du vill ha. Håll därefter samma antal spikar mellan virningarna konstant. Här viras garnet medsols genom att först hoppa fram ett steg och därefter ett steg tillbaka.
16. Upprepa punkt 11 - 15 med två mindre cirklarna.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Pia Lehtinen

    På en mula över Anderna

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtien red över Anderna på en mula.

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtinen är en av 350 människor som i modern tid har avverkat den historiska rutten i krigaren San Martins fotspår mellan Chile och Argentina - ridandes på en mula.

  • Kaj Arnö sitter framför buddhastatyer

    Kaj Arnö: Besök i Burma

    Selfies, Ronaldo och glada möten i en krympande värld.

    Kolonialism, fredskämpe och vansinnigt vackra byar - vart man sig än i världen vänder känner man igen sig och tar selfies.

  • Friluftsleden vid Harrbåda-Rummelö i Karleby

    Eftersnack frågar: Vill du bli eremit?

    Lockar livet som eremit. Varför? Varför inte?

    Lockar tanken att lämna allt bakom sig och "försvinna"? Lugn, det är helt normalt. Och om man riktigt vill vrida till det kanske det rentav är (nästan) trendigt.

  • Programledarna för Vegorätt på en åker med grönsaker i händerna.

    Vegetariskt och mindfulness

    Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram.

    Vegorätt är Sveriges första helvegetariska matprogram. Karoline Jönsson och Elenore Bendel-Zahn guidar oss bland hemodlade grödor, i skogens skafferi och lagar 100 procent vegetariska smakexplosioner.