Hoppa till huvudinnehåll

Protesterna i Kairo ljuder allt högre

Bild: EPA / Khaled Elfiqi mursi

Protesterna fortsätter i Egypten mot den föreslagna konstitutionen och mot påstått valfusk i den första omgången av folkomröstningen, och stämningen blir allt hätskare.

I går eftermiddag och kväll hölls ett flertal demonstrationer runt om i Kairo och kraven på president Mursis avgång blir allt högljuddare inför andra och sista folkomröstningsomgången nu på lördag.

Framför stridsvagnarna runt presidentpalatset har ett tiotusental kairobor samlats i mörkret. Bland försäljare av te, popcorn och flaggor som har vuxit upp under snart fyra veckors protester här, trängs en grupp med ett hundratal kvinnor. De ropar "Ned med Muslimska brödraskapet" och "Mursi förfuskade omröstningen" och visar att det finns en stark tradition med kvinnoengagemang i det muslimska Egypten.

- Det här är en diktatorisk regim som tvingar på nationen en konstitution som ingen vill ha, en konstitution som är emot alla internationella mänskliga rättigheter, säger Jihan Youssif och av hennes namn och korset hon har runt halsen förstår man att hon tillhör minoriteten kristna.

Det är skrivningen i konstitutionsförslaget om att islamsk Sharialag ska ha företräde framför andra tolkningar, som öppnar upp för att Muslimska brödraskapet och den betydligt mer islamistiskt fundamentalistiska Salafiströrelsen skulle kunna tvinga på det sekulära Egypten en livsstil de inte alls vill ha. Det reagerar man emot här. "Egypten är sekulärt, det kommer aldrig att bli som muslimska brödraskapet vill" ropar en annan talkör.

- Den här situationen kommer att sluta i blod, befarar Magdy abu Elkheir, en äldre man i kostym som säger sig ha undvikit att delta i protesterna.

Demonstrationen framför presidentpalatset var bara en av många runtom i Kairo igår och nya protester väntas även idag. Men när officiella resultatet från konstitutionsomröstningen kommer och den godkänns, trots anklagelser om valfusk, befarar många allvarliga oroligheter. Bara en kompromiss bland alla parter kan undvika detta, men hittills är förhandlingsviljan obefintlig.

Lennart Berggren, Kairo