Hoppa till huvudinnehåll

Kalasdekorationer - ögonmasker och pompoms

Mask för kalas eller maskerad
Mask för kalas eller maskerad Mask för kalas eller maskerad Bild: YLE/Strömsö camilla forsén-ström

Det här behöver du:

- tunn kartong eller styvt papper, vitt
- tuschpennor med olika stiftbredd, från tunn till bred
- blyertspenna
- skärunderlägg
- skärkniv / skalpell
- sax
- stiftlim
- gamla tidningar
- inspirationsbilder av ugglor
- gummiband
- ev. gamla glasögonbågar
- silkespapper
- metalltråd
- tråd

Ögonmasker:

Börja med att skissa upp en allmän mall för ögonmasken. Rita på vanligt ritpapper och klipp ut.
Prova den på ditt ansikte så ser du om den ska justeras, rita om och klipp till på nytt. Använd sen den som bas för de andra maskerna.

Jag gjorde fyra olika masker. Med samma mall som bas ändrade jag sedan om i siluetterna. En mask som fick mera yta nertill, en med rejäla horn uppåt, en annan med utdragna horn åt sidorna, en med utklippta detaljer. De här är ju fantasimasker, inspirerade av ugglor! Titta på bilder av ugglor så kommer du att hitta en massa roliga detaljer att ta fasta på! Efter att jag först ritat upp med blyerts på det litet styvare pappret, skar jag sen ut alla modeller.

Maskerna bygger på en ganska grafisk inramning. Små detaljer i svart tusch + tjocka linjer i svart tusch ger dem karaktär.

För att de inte ska bli helt svartvita, lämna gärna vissa bitar tomma. Där kan du inflika små färgfragment bestående av utklippta delar från gamla tidningar. Snygga detaljer som ger det sista lilla extra!

Fäst med gummiband i sidorna av maskerna. Man kan också testa att sätta en modell på ett par gamla glasögonbågar för att få en mask med litet mera volym. Jag gjorde små hål i masken och knöt fast masken i skalmen.

Pompoms:

Ett fint alternativ eller komplement till ballonger är pompoms eller pappersbollar som man också kan kalla dem. Snygga och väldigt enkla att göra.

Sätt 10 silkespapper ovanpå varandra. Börja vika i ena sidan av pappret , vik upp en smal kant, 3-4 cm bred. Fortsätt vika som ett dragspel tills det blir en smal vikt remsa av hela pappershögen.

Snurra en metalltråd i mitten av remsan, gör också en ögla av metalltråden.

Runda kanterna med en sax.

Sätt remsan på bordet och börja försiktigt dela på pappret. Börja med den översta delan, jobba försiktigt och dela upp vikningarna. Jobba dig inåt mitten, kanterna är bräckliga så ta det lugnt!

Fluffa upp hälften av pappret, dvs 5 ark upp. Fortsätt med nedre delen, alltså den del som är på andra sidan metalltrådsöglan.

Sväng på den och upprepa proceduren tills alla papper är uppuffade. Du har en Pompom!

Gör gärna många i olika färger. Fäst med tråd i öglan. Häng upp!

Ha en underbar fest!

Camilla