Hoppa till huvudinnehåll

Lojo bb är tryggare än förr

Petra Nordströms dotter föddes på Lojo bb
Petra Nordströms dotter föddes på den nyrenoverade förlossningsavdelningen natten till onsdagen. Petra Nordströms dotter föddes på Lojo bb Bild: Yle/Minna Almark petra nordströms dotter

Den nya förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus invigdes i går. Hittills har ett tiotal barn fötts på den nyrenoverade avdelningen. En av dem är Ekenäsbon Petra Nordströms dotter, som föddes natten till i onsdagen.

- Man märker att personalen är lite ovan och söker efter saker. Men här är här fint och nytt, säger Nordström, som födde sitt första barn på Ekenäs bb.

Tryggare med ny teknik

Den gamla förslossningsavdelningen vid Lojo sjukhus hade 33 år på nacken, så de nya lokalerna är efterlängtade. Avdelningen är inte större i sig, förlossningssalarna är fortfarande tre till antalet och bäddplatserna är för tillfället 19 stycken. Meningen är att de ska bli totalt 23.
En skillnad jämfört med tidigare är att det högst finns två sängar i varje rum. Tidigare kunde sängantalet vara upp till fyra stycken.

Enligt Ann-Paula Sariola, som är chef vid den gynekologiska och barnmedicinska resultatenheten, är det den tekniska utrustningen som är det viktigaste tillskottet på den nya avdelningen.

- Den gamla avdelningen var så sliten att det nästan var farligt för personalen. Också för patienterna är det betydligt tryggare nu, säger hon.

Bland annat finns det ett nytt övervakningssystem och den nya avdelningen är byggd så att allt finns i närmare anslutning till varandra.

Hoppas på fortsättning

Årligen föds runt 1000 barn på Lojo bb och ur beslutsfattarnas synvinkel är det just den mängden förlossningar som behövs för att en förlossningsenhet ska kunna existera.

Henni von Schantz-Enoksson
Barnmorskan Henni von Schantz-Enoksson är nöjd med renoveringen. Henni von Schantz-Enoksson Bild: Yle/Minna Almark von schantz-enoksson

Anna-Paula Sariola
Anna-Paula Sariola tror på Lojo bb:s framtid. Anna-Paula Sariola Bild: Yle/Minna Almark chef för gynekologiska och barnmedicinska reslutatenheten


För två och ett halvt år sedan lades till exempel Ekenäs bb ner bland annat för att antalet förlossningar var för få. Då var många det många som var oroliga för att förlossningsavdelningen i Lojo skulle gå samma öde till mötes. Men Anna-Paula Sariola hoppas att det inte är aktuellt på länge, bland annat på grund av renoveringen.

Förlossningsavdelningen i Lojo har en kapacitet på 1500 förlossningar per år, men det skulle kräva en större personal och enligt Sariola finns den inte tillgänglig för tillfället.

Hemtrevligt

Henni von Schanz-Enoksson är en av barnmorskorna som jobbar på bb i Lojo och hon har precis som resten av personalen väntat på att få börja jobba på den nya avdelningen.

- Lokalerna påverkar mer än jag trodde på hur man trivs på jobbet, säger hon. Här är fint och nytt och hemtrevligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland