Hoppa till huvudinnehåll

Fotbollen nära hjärtat för Portin

Den 1 maj åkte Padova-mittbacken Jonas Portin på karriärens andra röda kort i en hemmamatch mot Sassuolo. Vad 26-åringen inte visste då han gick av planen den kvällen var att det med största sannolikhet blev hans allra sista fotbollsmatch.

Jonas Portin flyttade till Italien från Jakobstad sommaren 2009 efter ett lyckat EM-slutspel för under 21-åringar.

- Året i Ascoli var fotbollsmässigt min bästa tid och vid den tiden var flera Serie A-klubbar intresserade av mina tjänster. Efter det fick jag problem med mina ljumskar, och det satte käppar i hjulen, minns han.

- Flytten till Padova blev ett lyft, men sen fick tränaren som trodde på mig sparken. Den nya tränaren hade inte samma förtroende för mig, så tiden i Padova blev tyvärr inte den bästa rent fotbollsmässigt, minns Portin.

Ärftligt hjärtfel

Sami Khedira och Jonas Portin kämpar om bollen vid U21-EM 2009.
Sami Khedira och Jonas Portin kämpar om bollen vid U21-EM 2009. Bild: EPA / All Over Press u21 em 2009,Jonas Portin
I mitten av juli 2012 genomförde läkarna i klubben Padova rutintester på den Jakobstadsbördige lånespelaren Portin. Precis som tidigare år fanns det orsak att göra några extra teser på hjärtat. Det var Portin van med.

- Någon vecka senare kom beskedet från vår läkare att vi borde besöka en specialist i Genoa. I slutet av juli kom sen beskedet att det här lär vara slutet på din karriär.

- Det kom som en chock. Jag hade aldrig ens övervägt att göra något annat än spela fotboll, minns Portin.

Vad läkarna hittade i Jonas Portins hjärta var ett mystiskt fel som vid belastning kan vara livsfarligt för spelarens hälsa. Faran uppstår vid högintensiv träning, då Portins hjärta tvingas jobba betydligt hårdare än en frisk persons hjärta.

Under de senaste åren har många fall av hjärtproblem uppdagats allt för sent, och för Portin har hälsan alltid varit första prioritet.

- Det har tagit en bra stund för mig att kunna gå vidare och tänka framåt, men småningom har det blivit lite lättare och nu gäller det att se positivt på saken. Bättre att problemet uppdagas vid en läkare än hos patologen, säger Portin med hänvisning till de många dödsfallen inom fotbollen på grund av dolda hjärtfel.

Fortfarande spelare

Portin har efter sommaren testats upprepade gånger och testandet har även omfattats hans släktingar och hans fotbollsspelande bröder. Just nu blickar Portin framåt som ex-fotbollsspelare trots att han formellt sett inte är det.

- Med Padova har jag lånekontrakt fram till den 30 juni 2013. Efter det återgår jag som spelare till den klubb som äger mig, det vill säga Serie A-klubben Parma, belyser Portin.

Han har diskuterat en hel del under hösten med Padova om olika uppgifter inom klubben han kan ha under våren, och efter ett långt jullov återvänder han tillsammans med sin sambo till livet och lägenheten i Italien.

- Vi har diskuterat olika alternativ med Padova för vad mina uppgifter kunde vara. Det finns olika jobb inom organisationen där jag kan komma till nytta. Jag pratar flera språk och kan säkert t.ex. hjälpa till om klubben värvar nordiska spelare, exemplifierar Portin.

För långsam för att bli proffs

Portin i samband med flytten till Ascoli 2009. Bild: Yle portin
När Jonas Portin ser tillbaka på den resa han gjort från lovande junior i FF Jaros farmlag i division tre i Finland till A-landslaget och Serie A till förtidspensionär är det ett ord som kommer fram: Tufft.

- Visst har det varit en tuff resa. När jag var 15-16 år gammal fick jag höra att jag aldrig kommer att bli någon fotbollsspelare eftersom jag var för långsam. Men jag gav aldrig upp. Målet var alltid att nå toppen och spela utomlands. Det lyckades jag med, och många mål förblir ouppnådda, säger Portin.

- Det tyngsta med hjärtproblemen och beskedet är ändå att tvingas sluta med något man älskar och som man lagt ner så mycket tid på, säger Portin med ett uppenbart vemod i rösten.

Liga Jaros styrelsemedlem Christer Eriksson, FF Jaros mittback Jonas Portin, Jaros vd Niklas Storbacka år 2009.
Liga Jaros styrelsemedlem Christer Eriksson, FF Jaros mittback Jonas Portin, Jaros vd Niklas Storbacka år 2009. Bild: YLE/ Kjell Vikman ascoli calcio
Med sina egna erfarenheter som utgångspunkt ger han gärna några råd på vägen för lovande juniorer som just nu funderar på och drömmer om en karriär som proffs.

- Som alla vet handlar det om etthundraprocentig träning. Man måste sätta upp mål i livet och jobba för att nå målen. Dessutom måste satsningen vara hård och professionell. Man måste inse att det gäller att vara fotbollspelare 24 timmar i dygnet, säger Portin.

Trots att beskedet om hjärtproblemet var dystert och i princip satte punkt för en lovande fotbollskarriär är Jonas Portin genomgående positiv.

- Man vet aldrig vad som händer. Beskedet om hjärtfelet kom visserligen som en chock, men vem vet vad som ännu kan hända, avrundar Portin.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport