Hoppa till huvudinnehåll

Kan en gris läggas i bokhyllan?

Bild: YLE/Patrik Skön jonny kronqvist

Radar reste runt för att hitta de gårdar där det finns för mycket smågrisar. Än så länge har smågrisproducenterna lyckats hitta ställen att förvara dem på. Vi lägger dem i bokhyllan, svarade en smågrisuppfödare.

Han skämtade. Smågrisarna var i svinhusen och vägde några kilo mer än det var tänkt. Några dagar eller några veckor extra klarar svinen av hos uppfödaren. Men eftersom smågrisar växer snabbt är marginalerna små.

Fem till tio kilo extra

Suggor producerar i snitt 2,2 kullar med griskultingar. Antalet grisar per kulle är ungefär 14. Dödligheten bland dem är hög. Under de första fyra veckorna dör ungefär 14 procent av de nyfödda.
I Nykarleby har svinfarmare Jonny Kronqvist haft en stressig höst.
Han är en smågrisproducent med 300 suggor.
– Det är klart att mina boxar är byggda för 30 kilos grisar, men nu går de mot 35 eller 40 kilo innan de far iväg. Så klart att det blir trångt, men inte skulle jag säga att grisarna lider. Och ännu har vi inte haft det så katastrofalt att vi skulle tvingas avliva grisar, konstaterar han.

Trängsel motverkar trivsel

Storskalig grisproduktion är en noggrant planerad verksamhet. Tidtabeller ska hålla.
Sker det förändringar så kan det märkas i djurens beteende.
– Trängsel stressar grisarna. Om det exempelvis blir trängsel när de ska äta kan svinen bita i svansen på varandra, säger Camilla Munsterhjelm veterinär och forskare vid Helsingfors universitet.

Läs också