Hoppa till huvudinnehåll

Romanen på divanen

Boktid. I Per Naroskins roman Fuskaren som försvann får läsaren bli bekant med terapeuten Martin och följa hans tankegångar. Det ger en inblick i arbetet som terapeut, men läsaren får också erfara att Martin själv inte är riktigt på det klara med sina motiv. Vad hände med hans vän terapeuten Danny och varför är han så arg på honom?

Per Naroskin som själv är psykolog och psykoterapeut har skrivit en roman om vänskap mellan vuxna. Om den hisnande känslan att släppa någon nära inpå och den enorma besvikelsen i att upptäcka att vänskapen inte blev vad man tänkt sig.

Skillnaden mellan kognitiv beteendeterapi och klassik analys diskuteras också, men bara på en tv-soffa och med en okunnig tv-journalist som moderator. Beskrivningen av hur handfallen Martin står inför trendiga snabba fix på psykologins område är dråplig. Hur tala om det som inte går att klä i ord? Hur försvara en omständlig och tillitskrävande metod på några minuter? Naroskin ger inga svar, men han låter läsaren njuta av en både rolig och tankeväckande dialog.

Boktid önskar med den här sändningen sina tittare en god jul och ett gott nytt år! Vi återkommer med nya bokpresentationer i mars nästa år.
text: Anna Dönsberg

Boktid Yle Fem på fredag 21.12 kl 20, med repris på söndag 23.12 kl 16.45