Hoppa till huvudinnehåll

Mangatecknaren Keiji Nakazawa död

En av Japans mest berömda mangatecknare, Keiji Nakazawa, har avlidit. Nakazawa dog den 19 december i lungcancer på ett sjukhus i Hiroshima i en ålder av 73 år.

Nakazawa var en av Japans mest bemärkta serietecknare. Genom sin kraftfulla antikrigsskildring Gen - pojken från Hiroshima var han också en av de första mangaartisterna som blev känd i västvärlden.

Keiji Nakazawa var sex år gammal år 1945 då atombomben fälldes över Hiroshima. Hans far och två syskon dog, hans mor och en syster överlevde.

Nakazawa publicerade sina första serier 1963. År 1973 inledde han arbetet på berättelsen om Gen, en pojke som överlever atombomben och omvälvningen efter andra världskriget. Berättelsen översattes till 18 språk, och trots att de utländska utgåvorna ofta var ofullständiga gjorde skildringen mycket för att väcka omvärldens intresse för manga.

Nakazawa donerade tusentals teckningar och annat material till Hiroshima Peace Memorial Museum.

Läs också:
"Barefoot Gen" manga artist dies
Barefoot Gen Manga Creator Keiji Nakazawa Passes Away

 • Rooney skrev historia – räddade United med drömmål

  Nu är Rooney Manchester Uniteds bäste målskytt.

  Wayne Rooney är historisk i Manchester United. Nu är han klubbens bäste målskytt. Målet mot Stoke kunde knappast ha kommit lägligare, men han hade svårt att vara glad. "Vi tappade poäng här", säger Rooney.

 • Några hundra demonstrerade mot Trump i Helsingfors

  Demonstrant: Trump öppnar vägen för våldtäktskultur.

  Likt många andra städer i världen hölls också i Helsingfors en demonstration mot den nytillträdde amerikanske presidenten Donald Trump. Demonstrationen samlade några hundra personer och den gick lugnt till.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje

 • En epok går i graven: Inga fler telefonkataloger

  Kan årets telefonkatalog få samlarvärde?

  Hör du till dem som i dagarna varit och hämtat ut ett exemplar av årets telefonkatalog? Då är du ägare till vad som antagligen är historiens sista finländska telefonkatalog. Men kan den få något samlarvärde?

 • 500 år gammal musik lockar fortfarande

  Renässansfestivalen Aurore ordnas i Helsingfors i januari.

  Renässansmusikfestivalen Aurore ordnas nu för tredje gången och har etablerat sig i huvudstadens musikliv. Det finns av allt att döma ett särskilt intresse för denna musik just nu och trots att musiken är i snitt 500 år gammal är den förvånansvärt aktuell i många hänseenden.