Hoppa till huvudinnehåll

Mangatecknaren Keiji Nakazawa död

En av Japans mest berömda mangatecknare, Keiji Nakazawa, har avlidit. Nakazawa dog den 19 december i lungcancer på ett sjukhus i Hiroshima i en ålder av 73 år.

Nakazawa var en av Japans mest bemärkta serietecknare. Genom sin kraftfulla antikrigsskildring Gen - pojken från Hiroshima var han också en av de första mangaartisterna som blev känd i västvärlden.

Keiji Nakazawa var sex år gammal år 1945 då atombomben fälldes över Hiroshima. Hans far och två syskon dog, hans mor och en syster överlevde.

Nakazawa publicerade sina första serier 1963. År 1973 inledde han arbetet på berättelsen om Gen, en pojke som överlever atombomben och omvälvningen efter andra världskriget. Berättelsen översattes till 18 språk, och trots att de utländska utgåvorna ofta var ofullständiga gjorde skildringen mycket för att väcka omvärldens intresse för manga.

Nakazawa donerade tusentals teckningar och annat material till Hiroshima Peace Memorial Museum.

Läs också:
"Barefoot Gen" manga artist dies
Barefoot Gen Manga Creator Keiji Nakazawa Passes Away

 • "Vi ska göra allt för att ha kvar ett sjukhus med fulljour"

  Emil Strandback och Robin Nordlund är oroade för personalen.

  Röntgenskötarna Emil Strandback och Robin Nordlund på onkologiska polikliniken vid Vasa centralsjukhus. De tycker att det är bra att det planeras ett evenemang för att uppmärksamma hotet om nedskärningar på centralsjukhuset. De oroar sig båda för sin framtid.

 • Krävde 60 000 euro - tvingas själv ersätta klubben

  Ilves tidigare tränare Armstrong förlorade i tingsrätten.

  Konflikten mellan fotbollstränaren Keith Armstrong och hans tidigare klubb Ilves är avgjord. Tingsrätten i Birkaland dömde på torsdagen för klubben - nu tvingas Armstrong öppna plånboken.

 • PTT: Mjölk och kött blir fortfarande billigare

  Matpriserna sjunker inte lika snabbt som tidigare.

  Matpriserna fortsätter att sjunka, men inte lika fort som tidigare, bedömer Pellervo ekonomiska forskningsinstitut. Till exempel kött, mjölk och bröd blir fortfarande billigare.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje