Hoppa till huvudinnehåll

Fanns det droger förr i världen?

Förr i tiden var det ordning och reda, Det fanns inga narkomaner, blandmissbruk av piller och alkohol förekom inte och ungdomen fick nykterhetsutbilning och det gav också resultat. Eller hur var dte riktigt?

På 1950- och 1960 talet var onyktra ungdomar en ovanlig syn, ja flickor var helt enkelt aldrig berusade, för de spottade i glaset så att säga. Idag är läget ett annat , besök vilken stads centrum en vanlig lördagskväll och man möter berusade människor i alla gathörn, och går man in på nån restaurang är det likadant, fulla människor så långt ögat når.

Hur annorlunda var det inte förr i världen, men så hade man också en mycket effektiv kunskapsförmedling. Vi frågar de som var unga på 50 talet hur de minns sin egen uppväxt, var allt verkligen så rosenskimrande som många påstår ?

I programmet medverkar Anni Holmlund, Paul Ström, Allan Blom, Rita Lahti, Christian Ahlbom, Bo-Erik Hjerppe, Britt-Louise Granö, Rolf Holm, och alkoholforskare Tomas Karlsson.

Text: Göran Palm

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.