Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Satsa en arbetsdag på volontärarbete

Bäddavdelningen i Sjundeå
Bäddavdelningen i Sjundeå Bild: YLE/Malin Lindholm äldre vård

Olli Alanen, forskare på tankesmedjan Kommon, föreslår att man kunde erbjuda människor som är på slutrakan av sin karriär möjligheten att använda en arbetsdag åt volontärarbete, som sedan kunde fortsätta in i pensionen och ge innehåll till livet i pension.

Yle Uutiset intervjuade Alanen i samband med en enkät om pensionsåldern. Tusen finländare tillfrågades om en lämplig pensionsålder. Svaret blev 63,8 år.

Enligt Alanen kunde volontärarbete ge ny slags glädje åt människor som närmar sig pensionåldern.

- Vad om intresserade kunde satsa en dag av sin arbetsvecka på ett valbart volontärändamål, till exempel i en skola eller med att hjälpa åldringar? Uppgiften kunde fortsätta in i pensionen och människor kunde känna att de fortfarande har en värdefull plats i samhället.

Alanen poängterar, att många finländare som närmar sig pensionsåldern har byggt upp en stor del av sin identitet kring sitt yrke.

I Alanens idé ingår att volontärarbetarna främst skulle hjälpa till inom branscher där det råder brist på arbetskraft, men var och en fick välja sin bransch själv utan begränsningar.

Alanen menar att företagens lönsamhet inte skulle lida av arrangemanget. Flera undersökningar pekar enligt honom på att en arbetsvecka bestående av fyra arbetsdagar är lika produktiv som en bestående av fem arbetsdagar. Det tål att fundera på om människor är på sina arbetsplatser för att skrapa ihop arbetstimmar eller för att arbeta, säger han.

Läs Yle Uutisets artikel om ämnet här.