Hoppa till huvudinnehåll

Åbovarvet blev utan lyxkryssarbeställning

Bild: Lehtikuva varvsstöd

STX-varvet i Åbo kommer inte att bygga någon lyxkryssare för Royal Caribbean Cruises. Beställningen gick i stället till STX-varvet i Frankrike.

STX Finland ansökte om lån på 50 miljoner euro av staten för att få beställningen till Åbo. Regeringen gick inte med på det, utan erbjöd innovationsstöd på drygt 28 miljoner euro ifall beställningen skulle bli verklighet.

Huvudförtroendemannen Jari Aalto vid Åbovarvet anklagar regeringen för att driva en oklar stödpolitik och säger att det är orsaken till att beställningen gick till Frankrike.

Enligt Aalto kom dagens besked inte som en överraskning. Aalto säger att han gissade att det skulle gå så när regeringen inte beviljade STX lån.

- Inbillade sig någon på riktigt att man får beställningen till Finland med innovationsstöd, frågar han.

Näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) meddelar via sin specialmedarbetare Pete Pokkinen att han inte ännu vill kommentera beställningen.

STX-varvet i franska Saint-Nazaire ska börja bygga fartyget nästa höst och det ska stå färdigt 2016.

Vad lyxkryssaren kommer att kosta har man inte berättat - fartygen Oasis of the seas och Allure of the seas som har byggts i Åbo kostade kring 900 miljoner euro. De hör till världens största kryssningsfartyg.

Läs också:
Soini: Interpellation om STX-beslutet
Saarikangas: Regeringen förstör varvsindustrin
Arkivet:
Lyxkryssarna Oasis och Allure of the Seas

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes