Hoppa till huvudinnehåll

Saarikangas: Regeringen kör ner varvsindustrin

Martin Saarikangas
Martin Saarikangas Martin Saarikangas Bild: Yle saarikangas

Bergsrådet och veteranen inom varvsindustrin Martin Saarikangas riktar hård kritik mot regeringen och anklagar den för att ha förlorat lyxkryssarbeställningen till Frankrike.

Det är inte varje dag man har en möjlighet att skapa 20 000 jobb

- Jag är mycket besviken på regeringens verksamhet och i synnerhet på minister Vapaavuori. Det kan hända att han går till historien som mannen som tog livet av den finländska varvsindustrin, säger Saarikangas.

Regeringen beslöt tidigare i december att inte bevilja STX Finland ett lån på 50 miljoner euro – ett lån som sannolikt hade betytt att lyxkryssarbeställningen hade gått till STX-varvet i Åbo. Beställningen på uppskattningsvis 900 miljoner hade fört med sig omkring 20 000 arbetsårsverken. Nu går beställningen i stället till STX-varvet i Frankrike.

- Det här är ett enormt slag mot den finländska varvsindustrin. Jag förstår inte riktigt varför regeringen talar högt om att skapa nya jobb. Man borde först säkra de jobb som redan finns, säger Saarikangas.

- Det är inte varje dag man har en möjlighet att skapa 20 000 jobb. Regeringen och i synnerhet minister Vapaavuori får jobba hårt för att Finland ska få en liknande möjlighet.

Läs också: Saarikangas: STX-lån litet jämfört med Greklandslån

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi