Hoppa till huvudinnehåll

Rikemansskatt stoppas i Frankrike

President Francois Hollandes ville chockhöja skatterna för rika. Bild: EPA/JULIEN WARNAND hollande

Författningsdomstolen i Frankrike stoppar den nya rikemansskatten. Skatten var tänkt att införas nästa år. Personer med över en miljon euro i årsinkomst skulle betala upp till 75 procent i skatt.

Författningsdomstolen säger i sitt beslut att skatten står i strid med grundlagen, eftersom den till skillnad från vanlig inkomstskatt tillämpas på enskilda individer i stället för hela hushåll. Efter domstolens besked meddelade franska regeringen att lagförslaget ska beredas på nytt.

Miljonärsskatten var ett av president Francois Hollandes vallöften inför presidentvalet i maj men idén har retat upp många förmögna. Frankrikes mest kände skådespelare Gerard Depardieu flyttade nyligen till Belgien för att komma undan skatten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes