Hoppa till huvudinnehåll

Fransk minister kräver bostäder av katolska kyrkan

Hemlösa i Frankrike 2009
Hemlösa i Frankrike 2009 Bild: EPA/LUCAS DOLEGA sociala problem

Den franska bostadsministern Cécile Duflot har i ett brev till den franske ärkebiskopen krävt att den katolska kyrkan snabbt låter hemlösa få bo i kyrkans tomma bostäder.

Kravet har utlöst en het debatt där man ifrågasätter om staten verkligen har rätt att begära detta av kyrkan.

- Det är mycket svårt att vara hemlös i Paris. Det finns för många människor som saknar bostad och varken statens eller kyrkans resurser tycks räcka till - fastän det är vinter och kallt ute, säger Jean-Marc som ofta sovit under bar himmel de senaste åren.

Jag träffar honom i ett hjälpcenter i Paris, där han ska sova för natten. Problemet med hemlösa har blivit förstasidesstoff i Frankrike flera gånger de senaste åren.

Staten kan konfiskera bostäderna

Bostadsministern skriver att staten kan komma att konfiskera kyrkans tomma lägenheter om hemlösa inte tillåts bo i dem.

Det är känt att den katolska kyrkan äger många fastigheter i Frankrike och är mycket rik på grund av detta. Grävande journalister har funnit att en rad av kyrkans lokaler står tomma.

Enligt fransk lag får dock lägenheter inte stå tomma på grund av bostadsbristen. Flera tusentals människor saknar ett tak över huvudet i Frankrike, visar olika undersökningar.

Kyrkan besvarade bostadsministerns kritik dagen efter. Flera präster betonar att man inte står med armarna i kors, utan har flera hjälpcenter där man erbjuder bostad åt de hemlösa. Men fler bostäder vill inte kyrkan erbjuda i dagsläget.

Får man attackera kyrkan?

Bostadsministerns brev har utlöst en het debatt. Många anser att ministern har gått för hårt åt den katolska kyrkan. Andra tycker att det är bra att man riktar kritik mot kyrkan, Här ogillas att kyrkan spekulerar med sina bostäder på bostadsmarknaden.

Bostadsministern Cécile Duflot, som har ett förflutet i en katolsk socialdemokratisk rörelse, har dock inte avslöjat om hon verkligen ska komma att konfiskera kyrkans tomma bostäder.

Präster manar alla till solidaritet

Prästen Stephane Lavignotte i kyrkan Maison Verte i norra Paris arbetar direkt med hemlösa. Han är i det här fallet kritisk mot både stat och kyrka.

- Jag anser att alla bör ta sitt ansvar i kristider och öka resurserna för att få ett slut på den omänskliga situationen för de hemlösa.

Johan Tollgerdt, Paris

Läs också