Hoppa till huvudinnehåll

Högsäsong för halkskydd

Blidvädret och vatten som regnat ovanpå isen gör trottoarerna mycket hala på många håll i landet.

Vid Tölö sjukhus i Helsingfors uppger man att köerna till operationssalen har vuxit under dagen på grund av halkolyckorna.

En del olyckor kan ändå förebyggas med hjälp av halkskydd som ökar friktionen mellan skon och vägytan. Skomakare Jukka Kiviranta som jobbar i Kampen rekommenderar halkskydd eller broddar på hela skosulan för att man inte ska ramla omkull. Men om man ändå väljer att köra med halkskydd bara på en del av skon så är det halkskydd på klacken som gäller. Det är farligt om hälen slintar, för då ramlar man nästan alltid bakåt och riskerar att slå huvudet.

För dem som rör sig mycket inne i stan rekommenderar Kiviranta halkskydd på klacken som går att ta av, eftersom skydden kan bli hala på asfalt eller stengolv. Kiviranta rekommenderar också att halkskydden alltid prövas i förväg så att de säkert sitter som de ska.

- Om det är mormor som ska halkskydden så är det bäst att hon kommer med till skomakaren och prövar dem, säger Kiviranta.