Hoppa till huvudinnehåll

Lastbilskortet för dyrt för många

Plogbil i snöyran.
Plogbil i snöyran. Bild: YLE/Rolf Granqvist plogbil

EU:s nya regler för lastbilschaufförer leder till problem. Unga personer söker sig inte till branschen eftersom lastbilskortet, det så kallade C-kortet, blir så dyrt. Det säger arbetsledare Staffan Lindeman på företaget Voimatel.

- I vår bransch är C-kortet ett måste eftersom vi använder lastbilar och tunga paketbilar, säger Lindeman. Hans arbetsgivare underhåller bland annat Fortums och Suursavon Voimas elledningar.

- Men vilken yngling satsar 6 000 på ett körkort, frågar sig Lindeman?

EU har skärpt kravet på chaufförer som kör tunga fordon. Till exempel personer under 21 år måste, om de vill köra lastbil i sitt yrke, förutom körlektioner också få yrkeskompetens genom att sitta på skolbänken i 280 timmar. Trafiklärare Åke Eriksson håller med Lindeman att ett nytt C-körkort blir dyrt. A-kortet går på 2 500 (från och med 19 jan), C-kortet därpå 1 500 euro, och yrkeskompetensutbildningen 3 500 euro.

- Det blir 6 000 - 7 000 euro, säger Eriksson. Han hoppas att försvarsmakten också i fortsättning utbildar lastbilschaufförer så att ynglingar kan dra nytta av utbildningen också i det civila livet.

Lindeman ser problemet också som en jämlikhetsfråga.

- Det får inte vara så att bara de som har pengar kan skaffa sig ett lastbilskörkort och de som också annars har det svårt inte har möjligheter att få jobb i vår bransch, säger han.

Läs också