Hoppa till huvudinnehåll

Undvik blodproppar under flygresan

Inne i ett flygplan, vy från passagarerarsäte mitt i planet.
Inne i ett flygplan, vy från passagarerarsäte mitt i planet. Bild: Arja Lento/Yle flygplan,resande,turism,arbetsresor,resenärer,flygkabin

Ska du ut och flyga? Kanske på en riktig långresa till solen och värmen? I en trång stol i turistklass? Redan en sex timmars flyresa ökar risken för blodproppar i benens djupa vener och i lungorna. Speciellt om du är over 50 år, är överviktig eller gravid, tar hormoner eller tidigare har haft blodproppar lönar det sig att risken på allvar. Läs om vad du själv kan göra för att minska den.

Rör på dig under resan!

Venblodet behöver musklernas hjälp för att ta sig tillbaka från fötter och ben. Sitter du stilla länge stockas blodet och ben och fötter svullnar. Risken for blodproppar ökar i det stillastående blodet.

* Stig upp och ta små promenader flera gånger under flygresan.

* Rör på ben och fötter minst en gång i halvtimmen, t.ex. genom att turvis spänna och slappna av vadmusklerna, böja foten uppåt och neråt och rita cirklar med tårna.

* Sitt inte med benen i kors.

* Ha lösa och bekväma kläder och skor under resan.

Drick mycket!

Luftfuktigheten i hus nere på marken brukar vara mellan 40 och 60 %. Uppe i ett flygplan kan den vara så låg som 10 %. Den torra luften gör att vi torkar ut om vi inte dricker tillräckligt.

När vi är torra är blodet mera koncentrerat och risken för blodproppar ökar. Dessutom ökar jetlagsymptomen efter resor över flera tidszoner.

Drick mycket vatten eller mineralvatten under hela flygresan. Undvik däremot kaffe och alkohol som torkar ut.

Använd flygstrumpor!

Använd speciella stödstrumpor gjorda för långa flygresor om du är över 50 år, är gravid, är överviktig, röker eller använder hormoner, har en hjärtsjukdom eller en annan kronisk sjukdom eller tidigare har haft djupa ventromboser.

Känn igen symptomen

Om oturen ändå är framme är det bra att känna igen symptomen på blodpropp och veta att om du får dem ska du snarast uppsöka läkare.

En bloddpropp i benet gör oftast att vaden sväller upp, rodnar och blir mycket öm. Det gör ont både i vila och när du går. Från benet kan proppen eller en del av den vandra vidare till lungan, vilket kan vara ett livshotande tillstånd. Uppsök läkare.

En blodpropp i lungan kan ge plötslig hosta, som ibland kan vara blodblandad, andnöd eller en känsla av håll eller av att det sticker i lungan, speciellt vid djup inandning. Patienten kan känna sig oförklarligt trött.

Vid svårare lungemboli stiger pulsen, blodtrycket sjunker och patienten kan förlora medvetandet. En blodpropp i lungan anstränger både hjärta och lungor och kan vara ett livshotande tillstånd. Uppsök läkare omedelbart.

Läs mera om lungemboli
Kan Aspirin förhindra blodpropp under flygresan?Läs vad läkarna anser.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa