Hoppa till huvudinnehåll

Undvik blodproppar under flygresan

Inne i ett flygplan, vy från passagarerarsäte mitt i planet.
Inne i ett flygplan, vy från passagarerarsäte mitt i planet. Bild: Arja Lento/Yle flygplan,resande,turism,arbetsresor,resenärer,flygkabin

Ska du ut och flyga? Kanske på en riktig långresa till solen och värmen? I en trång stol i turistklass? Redan en sex timmars flyresa ökar risken för blodproppar i benens djupa vener och i lungorna. Speciellt om du är over 50 år, är överviktig eller gravid, tar hormoner eller tidigare har haft blodproppar lönar det sig att risken på allvar. Läs om vad du själv kan göra för att minska den.

Rör på dig under resan!

Venblodet behöver musklernas hjälp för att ta sig tillbaka från fötter och ben. Sitter du stilla länge stockas blodet och ben och fötter svullnar. Risken for blodproppar ökar i det stillastående blodet.

* Stig upp och ta små promenader flera gånger under flygresan.

* Rör på ben och fötter minst en gång i halvtimmen, t.ex. genom att turvis spänna och slappna av vadmusklerna, böja foten uppåt och neråt och rita cirklar med tårna.

* Sitt inte med benen i kors.

* Ha lösa och bekväma kläder och skor under resan.

Drick mycket!

Luftfuktigheten i hus nere på marken brukar vara mellan 40 och 60 %. Uppe i ett flygplan kan den vara så låg som 10 %. Den torra luften gör att vi torkar ut om vi inte dricker tillräckligt.

När vi är torra är blodet mera koncentrerat och risken för blodproppar ökar. Dessutom ökar jetlagsymptomen efter resor över flera tidszoner.

Drick mycket vatten eller mineralvatten under hela flygresan. Undvik däremot kaffe och alkohol som torkar ut.

Använd flygstrumpor!

Använd speciella stödstrumpor gjorda för långa flygresor om du är över 50 år, är gravid, är överviktig, röker eller använder hormoner, har en hjärtsjukdom eller en annan kronisk sjukdom eller tidigare har haft djupa ventromboser.

Känn igen symptomen

Om oturen ändå är framme är det bra att känna igen symptomen på blodpropp och veta att om du får dem ska du snarast uppsöka läkare.

En bloddpropp i benet gör oftast att vaden sväller upp, rodnar och blir mycket öm. Det gör ont både i vila och när du går. Från benet kan proppen eller en del av den vandra vidare till lungan, vilket kan vara ett livshotande tillstånd. Uppsök läkare.

En blodpropp i lungan kan ge plötslig hosta, som ibland kan vara blodblandad, andnöd eller en känsla av håll eller av att det sticker i lungan, speciellt vid djup inandning. Patienten kan känna sig oförklarligt trött.

Vid svårare lungemboli stiger pulsen, blodtrycket sjunker och patienten kan förlora medvetandet. En blodpropp i lungan anstränger både hjärta och lungor och kan vara ett livshotande tillstånd. Uppsök läkare omedelbart.

Läs mera om lungemboli
Kan Aspirin förhindra blodpropp under flygresan?Läs vad läkarna anser.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn