Hoppa till huvudinnehåll

Var det mindre farligt förr?

Det finns mycket att vara rädd för idag – vi har nog aldrig varit så rädda som nu. Var det bättre förr? Vad var man rädd för på den tiden det inte fanns säkerhetsbälten, cykelhjälmar och flytvästar?

Plockar man bär kan det komma en björn, har man pengar kan de ta slut och äter man mat kan man bli tjock. Det finns tjuvar och kemikalier, fulingar och fästingar. Skiljsmässor och sjukdomar, kriser, knark och katastrofer. Det finns inget som kan övertyga oss om att världen är en säker plats och att katastrofen inte redan är ett faktum.

Var det bättre förr? Vad var man rädd för på den tiden det inte fanns säkerhetsbälten, cykelhjälmar och flytvästar. Fanns det något alls att vara rädd för förr, är det själva säkerhetstänkandet som har gjort oss oroliga? Det är frågor vi ställer några personer som var barn och unga i Finland på 50-talet

I programmet medverkar Anni Holmlund, Anna-Lisa Casén, Paul Ström, Allan Blom, Rita Lahti, Christian Ahlbom, Bo-Erik Hjerppe, Britt-Louise Granö, Rolf Holm och kommunikationsdirektör Marica Lassus.

Ingenting var bättre förr är ett arkivprogram med framtidsperspektiv.

Text: Susanna Ström-Wilkinson.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.