Hoppa till huvudinnehåll

De första UMK-hoppfulla mötte juryn

Iina Salin måste våga ge lite mera av sig själv tyckte juryn. Bild: anatom.fi/Yle Kuvapalvelu iina salin

Både juryn och folk på Twitter hade mycket att säga till om då de första sex bidragen i Tävlingen för ny musik UMK för första gången uppträdde med låtarna i sin helhet.

Last Panda uppträdde i svart-vita kläder och svart ögonsmink vilket passade bandnamnet.

Jurymedlem Toni Wirtanen tyckte att pojkarna inte hade tillräckligt med energi, och Redrama höll med. Gruppen ser ut som den musik de gör sade Aija Puurtinen. Tomi Saarinen konstaterade ändå att för att stå ut måst gruppen jobba hårdare eftersom det finns många likadana band redan nu.

På Twitter kommenterades det att bandet lät som Green Day, men också att sångarens röst inte riktigt höll.

Stiliga Mikael Saari uppträdde utan krusiduller, men berättade att det till senare är planerat att ha ett piano och dansare på scenen, kanske stråkar.

Att Mikael beslöt sig för att uppträda i ylletröja fick många på Twitter att höja på ögonbrynen. Flera kommentarer handlade om hur bra han sjöng, men lika många tyckte ändå att låten var för tråkig och artistisk för Eurovisionen.

Aija Puurtinen berömde Mikaels sång och sade att låten är en av hennes favoriter. Tomi Saarinen sade att Mikael är en mycket bra sångare, medan Toni Wirtanen hoppades att man lite ännu kunde ändra på arrangemanget.

Iina Salin har i sociala medier kallats Finlands Anastacia på grund av sin röst så full av soul.

Aija Puurtinen tyckte att Iina var en säker sångare, men vill att hon ska våga kasta sig och ge lite mera. Tomi Saarinen sade att uppträdandet var på gränsen till ”corny”, vilket han ändå såg som ett plus.

Pojkarna som spelade i bakgrunden fick mycket uppmärksamhet också på Twitter, speciellt deras koreografi som Iina efteråt berättade att pojkarna själv hittat på. Påminde om 80-talet kommenterades det också.

Rautakoura spelade sin låt Ilmalaivalla med fyra olika stråkar på scenen.

På Twitter konstaterades det att pojkarna ser ut som gatuspelare också på scenen, och att de inte har satt mycket tid på presentationen. Någon tyckte att det lät bättre än det såg ut, men slutsatsen var att det inte var Eurovisionsmaterial.

Jurymedlem Tomi Saarinen sade att han talat för dem då juryn valde topp 12, men att han väntat på en till nivå i deras spelande. Redrama konstaterade att de gör något som ingen annan gör på finska, men att de ännu måste jobba på framträdandet. Toni Wirtanen bad också bandet fundera på helheten, inklusive kläderna.

Krista Siegfrids dansade runt på scenen i en fluffig brudklänning, viftande det tomma ringfingret.

Twitterflödet fylldes av kommentarer om att numret ser ut som ett Eurovisionsnummer, och många var glada för att Krista verkligen hade en brudklänning på sig. Men har vi inte sett det här redan undrade några, medan andra tippade att med en ordentlig budget och en ordentlig show kunde Marry me klara sig bra.

Toni Wirtanen sade att medierna har lyckats skapa starka fördomar om henne, men han gillade uppträdandet och tyckte det var roligt, väl framfört och såg och lät bra. Redrama sade att han visste att Krista var bra då han hörde att hon skulle delta i tävlingen, men han hoppades också låten skulle vara tillräckligt bra, och det är den. Det här är färdigt material som ännu kan gå långt, enligt honom.

Great Wide North, bröderna från Karleby, steg upp på scenen konstaterade flera på Twitter att banjon verkar vara populär i år. Gruppen har ett bra ”sound”, och någon undrar om det är Bryan Adams söner som uppträder.

Toni Wirtanen undrade om man i arrangemanget kunde sätta in lite horn för att göra låten mera episk. Tomi Saarinen önskade att ännu något skulle hända för att låten skulle bli riktigt bra, men uppträdandet väckte mycket förväntningar. Redrama tyckte sig höra nervositet i sångarens röst och efterlyste mera säkerhet, men sade att bandet kan komma långt om de bara jobbar lite till.

Kan det här vara Finlands uttagning till Eurovisionen undrade @MagdaleenaMia, nivån var över förväntan tyckte många twittrare efter avsnittet.

Se hela andra avsnittet igen på Yle Arenan.

Läs också