Hoppa till huvudinnehåll

Sibboborna har kastat in handduken

Sibboborna tror att kommunen inom en snar framtid är tvungen att hala sina nya vimplar. Bild: YLE / Hanna Othman sibbo flaggor

I Sibbo verkar invånarna ha gett upp hoppet då det gäller framtiden som självständig kommun.

När Vega Östnyland träffade kommuninvånare i Nickby var det många som konstaterade att Sibbo bara är en pusselbit i spelet och att besluten fattas på högre nivå.

En annan åsikt var den att kommunen har vaknat för sent.

Kommundirektören i Sibbo, Mikael Grannas, säger att det ännu finns många öppna frågor då det gäller regeringens krav på att kommuner med mindre än 20.000 invånare ska samarbeta inom hälsovården och där då en lösning är fusion.

Grannas tror att Sibbo trots allt har en chans - inte minst på grund av att Sibbo inom bara några år når det krävda invånarantalet och för att kommunen de facto skulle ha haft över 20.000 invånare om inte Helsingfors hade annekterat de sydvästra delarna.

Också fullmäktigeledamöter - både gamla som nya - tror på Sibbos möjligheter. Den nya fullmäktigeledamoten Kasper Nyberg - VGS - säger att Sibbo definitivit har en chans att förbli en självständig och livskraftig kommun. Han märkte visserligen redan under kommunalvalkampanjens gång att mången Sibbobo hade kastat in handduken.

Nyberg säger att det nya fullmäktige och kommunens ledning har alla möjligheter att arbeta för Sibbos självständighet.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland