Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals vårdfel varje dag

En operation vid ett sjukhus
En operation vid ett sjukhus Bild: Yle kirurgi

Mellan 700 och 1700 patienter dör varje år till följd av vårdfel i Finland. Och ungefär hälften av de här dödsfallen kunde förhindras med små förbättringar av patientsäkerheten, säger professor Juha Kinnunen vid Östra Finlands universitet.

Alla sjukvårdsdistrikt har nu tagit i bruk ett elektroniskt system för att anmäla nära ögat-situationer som uppstår och misstag som görs i vården. Anmälningarna kan göras anonymt och nu rapporteras ca 400 fall om dagen.

Professor Juha Kinnunen understryker att det inte framkommit något rafflande nytt i det projekt han leder, men han hoppas ändå på att universitetets nya professur i patientsäkerhet ska leda till att man kan ta vara på alla erfarenheter av de misstag som görs och förbättra vårdkvaliteten.

(Yle Uutiset)

Läs också