Hoppa till huvudinnehåll

Sömnmediciner har större placeboeffekt än trott

Många av de vanligaste sömnmedicinerna kan ha sämre effekt än man trott, visar forskningsresultat som British Medical Journal har publicerat. Utan placeboeffekten skulle läkemedlen vara till obetydlig hjälp för personer som lider av sömnlöshet.

Resultaten gäller så kallade Z-mediciner, det vill säga bensodiazepinliknande läkemedel, som är världens mest använda sömnläkemedel.

Forskningen visade att sömnlösa som tog Z-mediciner somnade bara tjugo minuter snabbare än de som fick placebo. I verkligheten kan medicinens effekt vara ännu sämre än det här, uppger forskarna.

Det är inte placeboeffekten i sig som är överraskande här eftersom placeboeffekten är inbakad i all medicineffekt, säger Christer Hublin, neurolog och sömnforskare vid Arbetshälsoinsitutet.

Det som däremot är oväntat är att den egentliga medicineffekten inte är desto större än vad den nu visar sig vara. Speciellt eftersom sömnmediciner fortfarande är den huvudsakliga behandlingsformen mot sömnproblem, trots att rekommendationerna sen 1990-talet varit andra

- Speciellt den funktionella sömnlösheten, som är den vanligaste formen av sömnlöshet, borde i första hand behandlas med icke medikamentella metoder, det vill säga med psykologiska behandlingsmetoder i synnerhet om sömnlösheten fortsätter i flera veckor eller längre.

I slutändan handlar det om resursbrist. Det är tidskrävande att utreda vad sömnlöshet beror på och dessutom är det få läkare, psykologer och sjukskötare som kan erbjuda specialiserad vård på området.

Forskarna analyserade läkemedlen zolpidem, zaleplon och eszopiklon och använde sig av 4 400 patienters hälsouppgifter.

Läs Duodecims artikel om British Medical Journals forskning här.

Lindriga sömnsvårigheter vanliga

Kring var tredje vuxen finländare lider av lindriga sömnsvårigheter, medan fem procent av befolkningen bedöms lida av allvarlig sömnlöshet. Kring 250 000 finländare äter sömnmediciner, av dem använder ungfär 60 procent de så kallade Z-medicinerna.

Sömnlöshet har blivit vanligare under de senaste åren, vilket enligt psykologen Soili Kajaste beror på att människor har för många aktiviteter och på så sätt för lite tid för att sova. Läs och se en finskspråkig intervju med Kajaste som har undersökt sömnstörningar i 25 år.

Webbdoktorn: Sömnlöshet och sömnmediciner

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes