Hoppa till huvudinnehåll

Havsisarna tjockare - men förrädiska

En livboj till ett större fartyg Bild: YLE fartyg detalj,fartygssäkerhet,havsis,livboj,spotlight

Havsisarna börjar vara av normal tjocklek för årstiden, men växlande temperaturer, kraftigt snöfall och hårda vindar har gjort isarna förrädiska.

- Det kan vara osäkert att röra sig på många håll eftersom isens kvalitet varierar ganska kraftigt till och med lokalt, säger isexpert Patrick Eriksson på Meteorologiska institutet.

De kraftiga snöfallen isolerade isen så att den inte kunnat växa sig tjock och stadig. Dessutom har hårda vindar och stora variationer i hur mycket det har snöat bidragit till de regionala skillnaderna. Också för erfarna pilkare eller isflanörer kan det vara svårt att avgöra när isen säkert håller.

- Utrustningen ska vara i skick och helst ska man inte gå ut på isen ensam. Risken för att det går riktig illa är betydligt större om man inte har någon med som kan hjälpa, säger Eriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

  • Monica kan få hälften mindre i stöd för vård av sin son

    Beslutet fattades i all tysthet av tjänstemän.

    En politisk storm har blåst upp kring stödet för närståendevårdare i Helsingfors. Kriterierna för stödet ändrades i all tysthet av tjänstemän. Monica Björkell-Ruhl hör till de drabbade. I framtiden kan hon få 400 euro per månad mot 800 i dag.

  • Highland cattle trivs bra i vinterkylan

    Några minusgrader är inga problem för tuffingarna.

    Termometern visar några minusgrader, men Mats Erikssons boskap går gladeligen omkring i hagen i Rike nära Forsby i gamla Pernå. Torrt hö rakt på marken är allt de här tuffingarna behöver i den finska vintern