Hoppa till huvudinnehåll

HS: Värnpliktsfråga borde beaktas i debatt om arbetskarriärer

Bild: Yle arme

Värnplikten gör att studierna skjuts fram för många unga och förkortar yrkeskarriärerna, skriver Helsingin Sanomat.

Om man förkortade värnplikten med tre månader skulle arbetskarriärerna samtidigt förlängas med lika mycket, säger ekonomiforskaren Roope Uusitalo som har forskat i ämnet.

Enligt Uusitalo borde det här beaktas i debatten kring längre arbetskarriärer.

Vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (PTT), säger vd Pasi Holm att karriärerna skulle förlängas med 14 månader i genomsnitt ifall den allmänna värnplikten helt slopades.

 • Stor snushärva i rätten

  De åtalade hade kommit undan upp till 64 000 i tobaksskatt.

  Tingsrätten i Tusby inledde på onsdagen behandlingen av ett fall där tio personer står åtalade för att ha smugglat in en stor mängd snus.

 • Berner träffar transportfacken nästa vecka

  Förbunden har planer på att stoppa uppspjälkningen av VR.

  Kommunikationsminister Anne Berner (C) träffar transportfackens ordförande nästa vecka, uppger Kommunikationsministeriet.

 • Hälften av ungdomarna ser framtiden utanför Österbotten

  Större städer och möjligheter lockar.

  Fler kvinnor än män vill flytta och svenskspråkiga är mer benägna att stanna kvar än finskspråkiga. Kring hälften av de svarande tror att de kommer att bo utanför Österbotten om tio år. Bland annat det visar en undersökning utförd bland över 4000 ungdomar.

Läs också

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

Nyligen publicerat - Inrikes