Hoppa till huvudinnehåll

Rea i januari inte längre så viktig

I och med bättre lagerhållning och fler kampanjer börjar januarirean tappa betydelse för klädhandeln. Numera ligger försäljningen i januari en sjättedel under en genomsnittlig månad.

- Klädmodets cykler har blivit snabbare och följer inte längre ett mönster där reorna i januari och juli är dominerande. Numera fördelas reorna längs med hela året, säger Antti Laakso, kedjedirektör för Sokos.

Inom modehandeln satsar man också mera på kampanjer som inte behöver handla om att sälja slut lagret. Enligt Laakso är butikerna numera mera effektiva och har inte nödvändigtvis speciellt mycket produkter som blir kvar i lagret.

Att reorna har ändrat karaktär har också noterats vid Bestseller, som bland annat driver Vero Moda- och Jack and Jones-kedjorna.

- Man försöker hålla reatiden kortare och effektivare. Vi vill inte ha reor i butikerna i flera månader, säger Sari Leppänen.

Kunderna behöver ändå inte oroa sig för att januarireorna skulle försvinna helt. Hur rean ser ut beror långt på hur bra butikerna har lyckats med sitt sortiment.

- Inköpens betydelse är stor. Det är viktigt för slutsäsongens reaförsäljning att ha rätt trender, färger och produkter. Här försöker vi förstås att förbättra oss varje år, men vi har ju tyvärr ingen kristallkula. Risker måste vi ta. Ibland lyckas det, ibland inte, säger Leppänen.

 • De Eurovisa Johan Lindroos, Mia Hafrén, Christoffer Strandberg och Eva Frantz.

  Italien vann De Eurovisas hjärtan

  Francesco Gabbanis Eurovisionsbidrag fick flest poäng.

  Francesco Gabbanis Eurovisionsbidrag Occidentalis Karma fick flest poäng av panelen i år. Tvåa blev Portugals Salvador Sobral.

 • Snö i norra Helsingfors på skärtorsdagen den 13 april 2017.

  Våren har inte framskridit alls på en månad

  Meteorolog: Valborgsvädret ett mysterium.

  Den termiska våren inleddes i södra och sydvästra Finland redan för en dryg månad sedan, före den 15 mars. Efter det har våren inte framskridit alls, visar statistik från Meteorologiska institutet.

 • Markus Nutivaara i Columbus Blue Jackets

  Inget VM för Nutivaara – skada sätter stopp

  Beslut om operation fattas på måndag.

  Lejonen kommer inte att få förstärkning av Markus Nutivaara i VM. Backen säger till tidningen Kaleva att han har en skada som kan kräva operation och därför är det uteslutet med spel i VM.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes