Hoppa till huvudinnehåll

Från Kvevlax till The Big Apple

Minéa Berg
Minéa Berg Bild: Yle/Anna Ruda minéa berg

För tre och ett halvt år sedan flyttade Minéa Berg från Kvevlax i Korsholm till New York i USA för att studera grafisk design.
Efter studierna fick hon jobb som grafisk designer på tre ungdomstidningar med sammanlagt närmare 10 miljoner läsare.

- Jag brukar ofta börja med att jag ritar till exempel ett porträtt på datorn, sen skriver jag ut bilden och limmar in olika grafiska element på bilden, ofta använder jag bilder av naturmaterial, säger Minéa Berg och visar ett porträtt av en ung kvinna på datorn. Kvinnans hår har slingor av bland annat ormskinn och rosor och hennes ögonbryn är av träbark.
- Jag hade en utställning av mina verk i våras och nu planerar jag en till.

Minéa Berg
Minéa Berg Bild: Yle/Anna Ruda minéa berg

Minéa Berg blev klar med sina studier för ett år sedan och har sedan dess tampats med de amerikanska myndigheterna för att få ett arbetsvisum. Hon har inte varit hemma i Kvevlax på ett och ett halvt år på grund av reglerna som gäller när man söker om arbetsvisum till USA. Nu har hon fått sitt visum och då borde det också bli lättare att få jobb.
- Det finns massor av jobb att söka, så är man bara flitig med att skicka in ansökningar så borde man nog få ett jobb till slut. Arbetsgivarna märker ju alltig förr eller senare att jag inte är från USA och då kommer frågan om visumet upp. Nu finns inte det här orosmomentet kvar, säger Minéa Berg.
I framtiden vill hon gärna jobba med sina egna projekt och om hon bor kvar i New York eller flyttar någon annanstans får framtiden utvisa.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten