Hoppa till huvudinnehåll

Riva eller bevara? Juuselas hus i Kristinestad i vågskålen

Juuselas hus i Kristinestad
Juuselas hus i Kristinestad Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik juuselas hus

Stadsdirektören i Kristinestad anser att det inte finns särskilda skäl till att bevara det så kallade Juuselas hus på Östra sidan. I sitt förslag till utlåtande om huset föreslår hon att rivningstillståndet bör vara i kraft och säger att en rivning främjar förverkligandet av en trafiksäker korsning.

Ett rivningsbeslutet för huset finns, men det är fryst fram till dess det är utrett om huset ska skyddas. Stadsstyrelsen formulerar på måndagens möte sitt utlåtande.

Enligt förra ägaren till huset, Tapani Rentola behöver huset inte rivas, men eftersom det står på hans mark, önskar han en snabb lösning på problemet.
- Nu är det ju så konstligt att jag äger tomten och Trafikverket äger huset - och ingen betalar hyra eller något för det, säger Rentola.

I värsta fall får Rentola vänta upp till två år på besked. Det är den tidsfrist miljöministeriet har på sig att utreda om huset ska skyddas eller inte. Om beslutet blir att Juuselas hus inte ska skyddas, vill vägmyndigheterna skaffa undan det genast.

Just nu ligger en utarbetad vägplan för korsningen, inklusive järnvägsbron, på hyllan, i väntan på ytterligare ett skyddsbeslut, som handlar om huruvida Järnvägsbron ska skyddas. Även den processen kan ta länge.

Enligt Trafikmyndigheterna står huset i vägen för trafiksäkra arrangemang för den lätta trafiken. Men huset behöver inte nödvändigtvis rivas, utan det kan lika väl flyttas, anser markanskaffningsansvariga Don Seres på Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Om bron ska skyddas måste en ny vägplan göras upp, eftersom den gamla innefattade en rivning av bron. Men framtiden för Juuselas hus är inte beroende av den vägplanen.
- Fast vi inte skulle ha haft något annat vägprojekt annars på gång där, så kan vi ändå som enskild åtgärd ta bort sådana byggnader som utgör sikthinder, säger Seres.

Miljösektionen säger i ett utlåtande att huset har ett visst landskapsmässigt värde och att huset och gården ger en viss grönska åt det annars asfalterade området med vägkorsning parkeringsplatser och servicestation. I dag är tomten inte planerad som bostadstomt. Kristinestad kommer att göra en inventering av byggnadsarven.

På måndag kväll besluter stadsstyrelsen om utlåtandet till Närings-, Trafik- och Miljöcentralen.

Läs också