Hoppa till huvudinnehåll

Dionysos - vinets gud

Dionysos, vinets gud sprider glädje bland folket
Dionysos, vinets gud sprider glädje bland folket. Dionysos, vinets gud sprider glädje bland folket Bild: YLE/Public domain Dionysos,viner,Vinranka,alkoholkultur,drycker,dryckeskärl

Dionysos är en av olymperna, d v s en av de främsta grekiska mytologiska gudarna. Dionysos var från början en fruktbarhetsgud, men förknippas senare mer som vinets gud och dramats beskyddare. I den grekiska mytologin föregås han av Demeter, som också var en fruktbarhets- och skördegudinna, men som ansågs för lantlig för att Homeros skulle ha gett henne större utrymme i sägnerna. Deras gemensamma gåva till mänskligheten är vinstocken.

Dionysos föds genom en förening mellan människan Semele och olympernas härskare Zeus. Gudens hustru Hera såg på detta förbund med oblida ögon och lurade Zeus att visa sig för Semele i sin riktiga skepnad, vilket ledde till att Semele förkolnades och dog på fläcken. Av rädsla för Heras temperament sände Zeus den lilla sonen i skydd till Österlandet, där de sjungande och alltid så älskvärda nymferna uppfostrade Dionysos. Han växte upp I denna kreativa miljö och lärde sig redan som ung hur man framställer vin.

Ella Grüssner Cromwell-Morgans vintips till grekiska köttbullar

Paul Svenssons recept på keftedes, lammköttbullar i tomatsås

Satyr spelar aulos
Satyr spelar aulos Bild: YLE/Public domain blockflöjt

Den hämndlystna Hera lyckades dock förvirra Dionysos som i vemod och depression lämnade allt han hade för händer och vandrade vilse omkring i hemtrakterna. Fruktbarhetsgudinnan Kybele lyckades dock förskingra ynglingens rastlöshet och illusioner. Dionysos återvände hem i triumf, i en vagn dragen av pantrar, prydd med vinrankor och murgröna. Han följdes av backanter, silener och satyrer, som snart prydde vaser och dryckesbägare i antikens Grekland och Rom.

Backanterna var kvinnliga, svävande danserskor. Silenerna var människoliknade andeväsen med trubbiga näsor, håriga kroppar samt hästars öron och svans. Satyrerna var män med små bockhorn och -svans, spetsiga öron och kransar på huvudet. De spelade dubbelflöjt, sk aulos. Alla dessa varelser gottade sig åt vin och sexuella lekar.

Kenneth Nars blåmusslor kokta i vitt vin

Dionysos erövrade snart hela Grekland. Allra först lärde han ut konsten att göra vin till kungen Kalydon, Oineus, som blev landets och hela Europas första vinodlare, därav den grekiska benämningen oinos för vin. När läran om vintillverkning införlivades i det romerska riket började läran om vin och dess tillverkning kallas för oenologi eller enologi. Vi skall dock minnas att vin hade tillverkats i Mellanöstern och Egypten långt innan grekerna lärde sig konsten.

Dionysos i konsten

Dionysos klassiska attribut i konsten är vinrankan, en typ av tallbeprydd stav, thyrsos och ett dryckeskärl. Han avbildas ofta tillsammans med vilda djur eller med följeslagarna menaderna och satyrerna. Han sprider extas omkring sig och uppmuntrar till ”det goda livet”. Dionysos var inte bara ett mycket populärt motiv under antiken, utan även under renässansen och senare tidsepoker.

I stora delar av Grekland arrangerades festivaler till gudens ära, t ex i Ikaria, där Dionysos skall ha överlämnat vinstocken till människan Ikarios. Ikarios öde blev ironiskt nog att bli ihjälslagen av dem som druckit av den nyuppfunna drycken.

Paul Svenssons falska tupp i vin

Bacchus berusar folket
Bacchus berusar folket Bild: YLE/Public domain bacchus

I Aten firade man Anthesterierna, där man drack vin från det förra årets och det nya årets skörd. Festen firades vid vårens slut, och Dionysos blev under festivalen vårens gud. Dionysoskulten var mycket spridd i Grekland, men det finns inte många tempel till hans ära. Den största av de bevarade Dionysoshelgedomarna finns i Aten, troligen för att han även var dramats beskyddare.

Noora Bouix tips på vin till ostbrickan

Dionysos introducerades som Bacchus i Rom ca 200 f.Kr. och blev en av de mest populära kultfigurerna. Dionysos är ett bra exempel på hur gudar genom historien förändras, assimileras och uppstår i nya former. Själv är han en mytisk legend som utvecklats under mycket lång tid. Man kan spåra vissa tydliga inslag så långt tillbaka som till de indiska Veda-religionerna och guden Soma och vidare till den kretensiska guden Zagreus, den frygiska Sabazius och fram till den lydiske guden Bassaeus (Romerska Baccus).

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Strömsö söker ny kock

  Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

  Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

 • Återanvänd schampoflaska och garn i ett armband

  Bli en superåtervinnare!

  Schampoflaskor och tvålförpackningar av hård plast är utmärkt pysselmaterial. De fungerar fint som botten till de här armbanden. Passligt pyssel att göra med barn och unga eller som små presenter att ge bort.

 • Rita en mandala och bli lugn

  Behöver du koppla av? Rita en mandala!

  Mandala är ett sätt att teckna för dem som tror att de inte är så bra på att rita. En mandala blir alltid lite finare än man trodde att den skulle bli.

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Lampa av betonglera

  Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

  Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

 • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Gör en egen unik lampskärm

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.