Hoppa till huvudinnehåll

Förstärkt landslag satsar på EM-2015

Kaarlo och Henri Kovács. Bild: Lehtikuva henri kovacs

Finlands landslag i banhoppning siktar på att nå framgång i EM 2015. Mikael Forstén hoppar med i lagledningen och ungerska bröderna Kaarlo och Henri Kovács förstärker det finländska laget från och med i år.

Det finländska laget tänker på allvar satsa på att ha ett slagkraftigt lag i EM-2015. Målet där är att ta sig till den andra omgången och platsa bland de tio främsta.

- Målet är ytterst hårt, säger Ryttarförbundets idrottschef Aki Ylänne. Individuella idrottare har klarat av att stiga till den nivån tidigare, men som lag är det en stor utmaning.

Det här året satsar man på att få ett fullt lag, det vill säga fem ekipage, till EM-tävlingarna i Danmark i augusti. Lagtävlingen Nations Cup fungerar som ett viktigt förberedande projekt där målen är att placera sig bland de tre bästa i europeiska division två och boka en plats i finalerna i Barcelona som tävlas strax innan EM.

Framgången ska nås genom att förbättra på samarbetet mellan de som är involverade i landslagsverksamheten. Tidigare har man upplevt kommunikationen med förbundet som råddigt.

- Ärligt sagt har det inte fungerat hittills, säger Sebastian Numminen. Även om det har varit snack om det här redan i några år har det inte blivit bättre. Jag hoppas att det ska bli mera intensivt och öppet i år. Allt det vi nu talat om låter bra och om ens 80% av det fungerar blir det bra.

Nya förstärkningar

Landslaget har förstärkt sina led med bröderna Kaarlo och Henri Kovács som tidigare tävlat under ungersk flagga. Deras mor är från Finland och de har båda dubbelt medborgarskap. Den yngre av bröderna, 22-årige Henri, har tävlat på VM-nivå och har flera internationella GP-segrar.

- Vi har redan länge funderat på det här med min bror, berättar Henri Kovács. Verksamheten i Finland är både professionellt och långsiktigt.

- Målen ligger den här säsongen i EM, fortsätter 27-årige Kaarlo. Vår familj har starka band till Finland och jag representerar landslaget med stolthet.

Också en av Finlands mest framgångsrika ryttare Mikael Forstén hoppar med i landslagsledningen. För tillfället kommer han inte att tävla men vill ännu inte tala om att pensionera sig.

- Just nu känns det viktigare att vara hemma med familjen än att åka runt världen ensam, säger Forstén. Jag vill ändå inte ännu tala om att karriären skulle vara över.

Exakt hur Finlands landslag kommer att tävla i år är ännu inte klart då regelförändringarna i Nations Cup orsakat förvirring. Finland kommer att tävla i den andra divisionen i Europa, men vilka tävlingar som kommer att vara tillgängliga för laget vet man ännu inte. Internationella ridsportförbundet FEI kommer att meddela om ärendet i mitten av januari.

 • Boris Johnson i Berlin - beredd att kompromissa kring brexitavtal

  Merkel uppgav att EU är beredda att förhandla kring handeln.

  Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i dag att Storbritanniens nuvarande utträdesavtal med EU är oacceptabelt under en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under Johnsons besök i Berlin.

 • 40 kor på vift i skogen i Laukas - nu ska de avlivas

  Expert: Djur förvildas snabbt ute i skogen.

  I Vehniätrakten i Laukas har en hjord på cirka 40 nötkreatur varit på fri fot i skogen sedan våren. På tisdagen ställdes läget på sin spets då djuren, som trängt sig in på gårdar och vägar, började utgöra en fara för folk i området. Just nu håller hjorden till i skogen nära bondgården.

 • Sopkärl vid rastplatsen i Horsbäck efterlyses

  Problemet lyfts fram i ett invånariniativ.

  Raseborgs stad kommer nu vända sig till Trafikledsverket Väylä med en önskan om att det skulle placeras sopkärl på rastplatsen invid riksväg 25 i Horsbäck.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport