Hoppa till huvudinnehåll

Lakrits - godis och medicin

Lakritsplanta med frukt.
Lakritsplanta med frukt Lakritsplanta med frukt. Bild: Yle/Public domain lakrits,Lakritsrotssläktet,Lakritsrot

Lakritsrot Glycyrrhiza glabra, har nyttjats som läkeväxt i över 6000 år. Den har använts mot hosta, problem med matsmältningen och katarr. Vi känner bäst till den som ett svart, blankt godis med salt-söt smak eller som krydda i brännvin. Men det vi känner igen som lakritssmak är ofta en kombination av flera kryddor och örter, där lakritsroten bara är en ingrediens.

Lakritsrotens ursprung hittar vi i sydvästra Asien där den alltjämt växer vilt. Lakrits är en av våra äldsta och vanligaste aromer eller kryddor. Den skall användas sparsamt annars tar den lätt över.

Lakritsroten är inte den djupt gående rotstocken, utan de upp till åtta meter långa jordstammar som växer ut från huvudroten i horisontell riktning. Pinnar av lakrits har en diameter mellan två och tio millimeter. Roten växer ner till ca en meters djup, och skall vara minst tre år gammal före skörd. Pinnar av lakritsrot är mjuka och i flera länder tycker barn om att tugga på dem. Lakritsroten kan ha en salt eller söt smak.

De torkade jordstammarna krossas eller mals också och pulvret kokas sedan i vatten. Dekokten silas och indunstas till sirapskonsistens och formas till block eller stänger.

Den aktiva substansen i lakrits är triterpenglykosiden glycyrrhizinsyra, ett ämne där två sockermolekyler (glukuronsyra) är sammanbundna med en glycyrrhetinsyra-enhet till en sk 18-beta-isomer. Den fria glycyrrhizinsyran och dess salter har en karateristisk, skarp och kvardröjande smak, 50-150 gånger sötare än sukros.

Michael Björklunds lakritspannacotta.

Lakritsrot har odlats och tillverkats industriellt i Europa sedan 1200-talet, Tidig industriell tillverkning gjordes genom att man kokade den över öppen eld, varefter man lät den stelna. Det var först 500 år senare, 1760 som engelsmannen George Dunhill i misstag kombinerade lakritsextrakt med mjöl och socker och blev den som uppfann dagens lakritsgodis.

I slutet av 1800-talet föddes den finländska sötsaksindustrin i en tid med kraftig ekonomisk tillväxt i Finland. Lakrits fanns med produktsortimentet från första början.

Pauls Svenssons lakritspesto med pasta och räkor.

Gammal medicinalväxt

Det finns flera historiska dokumentationer om lakritsroten och lakrits som kosttillskott och medicinalväxt.

Redan omkring 4000 f.Kr var lakritsroten en medicinalväxt i Assyrien. Flera tusen år senare, 1500 f.Kr använde egyptierna lakrits som läkemedel och lade lakrits i faraonernas gravar som vägkost på resan mot det okända.

På sitt erövringståg österut till Indien 360 f.Kr använde Alexander den stores soldater lakrits för att orka marschera och som läkemedel mot olika besvär och ca 270 f.Kr hade romarna lakrits med i bagaget på sina fälttåg i öknen. Kort därefter var det Hannibals tur att ta med roten som läkemedel och energikälla när han invaderade Italien, ca 250–185 f.Kr.

Även Napoleon Bonaparte lugnade nerverna med lakrits i stridernas tumult på 1700-talet.

Lakritsrot används fortfarande i traditionell medicin i ett flertal asiatiska länder. Det finns studier på djur som påvisar att glycyrrhizinsyran, i likhet med andra terpener, har anticarcinogena effekter, d v s cancerförebyggande egenskaper. Vanligare är dock att lakrits tillsatts för att dölja obehaglig smak.

Medicinsk lakritsrot är rik på antioxidanter som har till uppgift att motverka fria radikaler och oxidativ stress. Den innehåller också isoflavoner (fytoöstrogen), B-vitaminer, samt fenolämnen som karotenoider, flavonoider, chalkoner och kumarin. Ungefär 50 olika ämnen av dessa typer har identifierats i lakritsrot.

I lakrits förekommer naturligt salicylsyra, vanligtvis under en mg per kg. Salicylsyra är närbesläktad med acetylsalicylsyra, som är en av de vanligaste substanserna i smärtlindrande läkemedel, men som också kan minska risken för återfall och död i bröstcancer samt kan hämma inflammatoriska processer.

Lakritsrot har också visat sig snabba på läkningstiden för aftös stomatit, eller vita blåsor i munhålan.

Filip Langhoffs äppel med lakritssås och karamelliserat havre

Drycker med lakritssmak

Lakritsrot kan strimlas och läggas i kokande vatten för att brygga ett sött te, något som uppskattas inom alternativ medicin. Enligt ayurveda är den bra för både vata och pitta. Den är slemlösande, upphostningsbefrämjande, lätt laxerande, urindrivande, inflammationshämmande, kramplösande, stärker binjurar och nerver, stressreducerande, leverskyddande, avgiftande, blodrenande, bra mot begär efter sötsaker, mot virus, bakterier, svamp, bronkit, samt mental och fysisk trötthet.

Det finns också ett flertal alkoholhaltiga drycker med smak av lakrits. De mest kända är pernod, pastis, ouzo, raki, sambuca och absinth. Det vi uppfattar som lakrits är många gånger en kombination av lakritsrot tillsammans med anis, fänkål och/eller stjärnanis. Inte minst kombinationer med anis kännetecknar för många en typisk lakritssmak i en dryck.

Grekerna anser, att ouzo från ön Lesbos är den bästa. Ouzon kryddas med anisfrön, ingefära, kanel och mastix. I Turkiet och Libanon föredrar man enbart syrisk, grön anis, som är mycket aromatisk. I den franska pastisen finns desto fler smakgivare: kyndel, rosmarin, salvia, fänkål, lakritsrot och stjärnanis.

Niklas Ekstedts chokladmousse med hallon och lakrits.

Lakritsförgiftning

Lakrits är gott men för mycket av det goda, d v s en regelbunden konsumtion på mer än 50 gram per dag, kan hos överkänsliga personer ge högt blodtryck, orsaka kaliumbrist, ödem d v s vätskebildning, huvudvärk, svaghet och störningar i saltbalansen, vilket i sin tur kan leda till viktökning och hjärtproblem. Det är alltså glycyrrhizinsyran som spökar här.

Personer med hjärtproblem eller högt blodtryck bör undvika stora mängder lakrits under lång tid. Människor bör inta max 0,2 mg glycyrrhizin per kilo kroppsvikt per dag. Väger man 40 kilo innebär det alltså max åtta mg. Väger man 100 kg är det alltså max 20 mg. Mängden glycyrrhizin i lakritsrotextrakt är vanligen 20–25% och i ren lakritsrot 6–13%.För mera information och fördjupning:

Institutet för hälsa och välfärds databank, med uppgifter om näringsinnehåll i lakrits.

Livsmedelsverkets hemsida om glycyrrhizinsyran i lakrits.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Strömsö söker ny kock

  Är du den passionerade matkreatören vi söker till vårt team?

  Är mat din största passion? Behärskar du matlagning på alla områden och har stor kunskap om olika råvaror? Gillar du dessutom att dela med dig av din kunskap åt andra? Då är just du den vi söker till vårt kreativa team.

 • Återanvänd schampoflaska och garn i ett armband

  Bli en superåtervinnare!

  Schampoflaskor och tvålförpackningar av hård plast är utmärkt pysselmaterial. De fungerar fint som botten till de här armbanden. Passligt pyssel att göra med barn och unga eller som små presenter att ge bort.

 • Rita en mandala och bli lugn

  Behöver du koppla av? Rita en mandala!

  Mandala är ett sätt att teckna för dem som tror att de inte är så bra på att rita. En mandala blir alltid lite finare än man trodde att den skulle bli.

 • Vaklucka - lucka till isvak

  För regelbundet bad i vaken hela vintern.

  Det hela började med att Elin sade sig vilja vinterbada regelbundet. Men för att vinterbada behöver man en vak, och de kan vara rätt arbetsdryga att hålla öppna. Jim byggde därför en lucka till isvaken.

 • Lekfulla fönsterdekorationer

  Rita direkt på fönstret och skapa magi!

  Det är mörkt ute. Fönstren gapar som svarta hål. Dags att plocka fram fönstertuschen och skapa fantasifulla mönster som piggar upp!

 • Lägg citrusfrukter på burk - de håller i månader

  Passar bra till glass ostbricka eller som marmelad.

  Att lägga frukt på burk och täcka med sockerlag är ett bra sätt att konservera. När man tillagar frukten hel på det här sättet håller den sig flera månader och kan användas till allt från ostbricka, kött, sallad, glass till en härlig chokladkaka.

 • Gör om gamla lampor i fyra nyanser av brunt

  Fixa höstens mysigaste belysning med saker du har hemma.

  Ofta har vi mer saker i skåpen än vad vi använder. Gör en spaning och plocka fram bortglömda bordslampor och dekorationer. Förändra dem till en snygg helhet genom att använda en gemensam färg.

 • Lampa av betonglera

  Skulptera din egen lampskärm av lufttorkande lera.

  Med en hobbylera som ser ut som betong kan man fritt skulptera vad man vill. Leran torkar över natten och kan målas eller lackas vid behov. Här har Lee gjort en lampskärm samt dekorationsstenar med stämplad text.

 • Virka lampskärm av återanvända värmeljuskoppar

  Gör en egen unik lampskärm

  Den här lampskärmen gör Lee av skräpet från brända värmeljus och en gammal lampa. Genom att ta vara på botten i aluminiumhållarna, sy och virka runt och foga ihop delarna så får man en modern lampa som ger ett spännande skuggspel på väggen.

 • Energikick med superpulver

  Så mixar du ihop ett nyttigt mellanmål.

  Maquibägare, macabollar eller kanske en spirulinadrink? Här är tipsen för hur du kan använda superpulver i nyttiga mellanmål och energishots.

 • Nyttiga nötter och eget nötsmör

  Mättande, proteinrika och energigivande – nötter är perfekta till mellanmål eller som tillskott i maten. Och hemmagjort nötsmör är hur gott som helst på smörgåsen, i smoothien eller i bakverk. Go nuts!

Nyligen publicerat - Strömsö

 • Pepparrotsmajonnäs med brynt smör ger sting

  Passar bra till en god räksmörgås eller fisk.

  En äggmajonnäs med tydligt sting av pepparrot är smakbärare för en underbar, lyxig räksmörgås där fyllningarna läggs jämsides så att man får alla smaker samtidigt. Kungligt gott!

 • Laga vegetarisk hot dog av purjolök

  Vegetarisk version på hot dog.

  Purjolök är en fantastisk grönsak som alltför ofta får spela en biroll i matlagning. Beroende på hur man tillagar purjolöken kan man få fram väldigt olika smaker. I den här rätten får lökarnas konung för en gångs skulle spela huvudroll. Den enda hjälpen den behöver är en vällagad majonnäs.

 • Gravad lax "cheese cake" med färskost, dill och pepparrot

  Ett härligt alternativ till fiskbordet.

  Den första av två fräscha varianter på den gravade laxen: en krämig ostkaka blir ett härligt alternativ till fiskbordet. De traditionella julrätterna kommer faktiskt mer till sin rätt i kontrast med den friska smaken av den här välbalanserade nykomlingen.

 • Imponera med gubbröra deluxe - en billig matklassiker i ny tappning

  Passar till brunch, lunch, förrätt och läskande nattmat.

  Brynt smör är magiskt med sina kolatoner och rätt gjord lyfter det vilken enkel rätt som helst. Vår gubbröra presenteras vackert upplagd som en matig sallad istället för en röra, och är lätt att anpassa för många lunchgäster. På det här viset balanseras ansjovisens dominerande smak och alla råvarorna får träda fram.

 • Baka salta frökex med glögginlagda fikon

  Glutenfria snacks som också passar till ostbricka.

  Krispiga hemgjorda salta kex - finns inte mycket som slår det en mysig kväll i gott sällskap. Fröna i kexen ger en härligt rostad smak tillsammans med t.ex. kryddiga glögginlagda fikon och en klick ädelostkräm.

 • Bygg ett vitrinskåp av gamla fönster och ett bord

  Ett vitrinskåp av återvunna fönster och ett gammalt bord.

  Det var nog inte till ett skåp snickaren gjorde fönstren för över hundra år sedan. När saker har tjänat ut sin tid på ett ställe kan de få ett nytt liv på ett annat.

 • Krämig raclette - hur gör du det lätt? Testa ny vardagsmat

  Vi bjuder på en schweizisk klassiker i klass med fondue.

  Ursäkta det halvtaskiga rimmet. Men vi är så glada att kunna presentera ett sätt att göra den schweiziska racletten tillgänglig för alla - den är nämligen utmärkt vardagsmat. Normalt används raclettegrillar då man tillreder den här rätten. Men man klarar sig bra också utan den utrymmeskrävande grillen. Lite småpyssel och så in i ugnen – lättare blir det inte.