Hoppa till huvudinnehåll

Sarah Lund - en udda karaktär i stickad tröja

Brottet (16)
Brottet (16) Bild: DR / Tine Harden 6266 4501 000

Det har blivit dags för den sista säsongen av danska favoritserien Brottet (16) i Yle Fem. Den sista säsongen om kommissarie Sarah Lund för henne från ett mordfall och rakt in i ett kidnappningsdrama. Hennes efterforskning är snart inklämd mellan storfinans och politik.

Fobrydelsen, som serien heter på danska, har blivit en stor succé världen över och de två första säsonger har visats i över 120 länder. Båda säsongerna har också blivit Emmy-nominerade i kategorin Bästa dramaserie. I kategorin Best international vann serien på BAFTA Television Awards 2011 och seriens huvudperson Sarah Lund, spelad av Sofie Gråbøl, vann pris för bästa skådespelerska på Crime Thriller Awards UK samma år.

Serien har också fått en egen amerikansk version där Sofie Gråbøl intressant nog gjorde en liten cameoroll. Skall man söka efter framgångsreceptet för den danska originalserien verkar det ligga just här – karaktären Sarah Lund spelad av Sofie Gråbøl.

Enligt seriens skapare Søren Sveistrup är det faktum att karaktären Sarah Lund bryter med tidigare versioner av tv-kommissarier en av seriens framgångsfaktorer. Att hon är kvinna är i sig speciellt, men det var också ett medvetet val att inför den första säsongen inte göra henne till en lättillgänglig person för tittarna. Hon bär inte högklackat, är inte hårt sminkad och flirtar inte till sig information. I stället är hon en kvinnlig version av Dirty Harry. En inte så älskvärd karaktär, men en man inte kan slita sig från.

Det sociala är inte hennes starka sida, hon är inte särskilt empatisk och hon sviker andra. Men enligt Gråbøl är folk beredd att förlåta henne allt detta och ändå gilla henne eftersom hon hela tiden är lojal mot sitt eget inre.

För att göra kopplingen mellan Dirty Harry och Sarah Lund ännu starkare var det i tiden meningen att Lund skulle bära en poncho i serien. Så blev det inte eftersom Gråbøl hade svårt att dra sin pistol med den på. Det fick i stället bli en stickad tröja – Lunds uniform och skydd mot omvärlden.

Den sista säsongen visas i Yle Fem första gången 2013 och i repris hösten 2014. Säsongen finns också tillgänglig på Arenan 14 dagar efter sändning. Tio avsnitt väntar innan det slutligen blir dags att säga farväl till Sarah Lund. Ett farväl som blev känslofyllt för Sofie Gråbøl. Om sin sista arbetsdag med Brottet har hon berättat att hon ”gick till garderoben, tog av sig den stickade tröjan och pistolen, satte sig i bilden och grät hela vägen hem”.