Hoppa till huvudinnehåll

En fängelsevistelse är alltid för livet

Hur känns det att bli instängd och veta att du inte kan öppna dörren själv? Och kan du någonsin bli en hel människa efter det? Alla i den här dokumentären, från fängelsekunder till jurister och personer i Högsta domstolen, säger att fängelsestraff alltid är av ondo för den enskilda individen.

Finlands brottsstatistik 1977

Finland har västeuropeiskt rekord på att sy in folk, säger redaktör Chris Zitting. 1970 sitter mer än 5700 män och 120 kvinnor i överfulla fängelser. Det blir 120 fångar per 100 000 invånare. I Sverige och Danmark är antalet hälften lägre och i Norge bara 40/100 000.

Av dem som sitter i fängelser har över hälften dömts för egendomsbrott, 1/4 för rattfylleri och 1/4 för brott mot person, främst våldsbrott och rån. Antalet våldsbrott är jämförelsevis högt i Finland.

Jurist Leo Hertzberg menar att det stora antalet fångar inte beror på att vi har större brottslighet, utan mera på domstolarnas benägenhet att döma strängare, ovillkorliga frihetsstraff. Henrik Grönqvist, ledamot av Högsta Domstolen, säger att de långa straffen inte beror på domstolarna, utan på gammal straffmätningstradition.

Hur påverkar ett fängelstraff en människa?

En människa blir inte bättre av ett fängelsestraff, säger den anonyma fången vi hör. Fängelser är till för att bryta ner människor. Justitite minister K.J Lång på fångvårdsavdelningen menar att anstalterna skapar skador och problem, i synnerhet då fängelserna är överfulla och abretslösheten är stor.

Psykiater Matti Tuovinen på Sinnessjukhuset för fångar i Åbo säger att den normala reaktionen på att bli instängd är depression. Terapin i fängelset kan bara hjälpa en patient att komma över en akut kris, man kan inte med de resurser man har gå djupare för att hitta orsakerna och stärka självförtroendet hos fångarna.

Återfall och frigivning

70% av de som sitter i fängelset är återfallsförbrytare. 18 % för andra gången och över 14 % för sjunde gången eller mer.

Kaj Fogelholm är ett exempel på hur en brottslig karriär kan se ut. Kaj blev alkoholist som ung och kriminaliserades tidigt. 1955 satt han första gången i Kervo ungdomsfängelse. Där lärde han sig det kriminella livet på allvar.

Sammanlagt har han suttit sju år i fängelse på grund av rån och stölder. Alltid när han blev frigiven började han ta brännvin och "saker och ting hände".

1962 hamnade han på sinnessjukhuset för fångar i Åbo, för han var rädd för att bli frigiven och försökte därför ta livet av sig. Fem månader satt han där och när han kom ut bodde han på härbärgen och drack allt han fick tag på från t-sprit till eau de cologne.

För elva år sedan stängde Kaj Fogelholm fängelsporten för gott. Han jobbar nu på ett center där frigivna fångar kan sitta och "kavera" utan alkohol. Han inser att han är en alkoholist, och att han måste bli en absolutist för att klara sig.

De frigivna fångarna passiveras efter att de kommit ut, säger Kaj Fogelholm; socialvården ger en summa pengar och sen hasar de omkring.

Henrik Grönqvist håller med: kommunen gör nästan ingenting för frigivna fångar, staten gör inte heller särskilt mycket. Samhällets och medborgarnas attityd är hård och negativ. Folk har i allmänhet den uppfattningnen att det daltas med fångarna, trots att de flesta fångar är högst vanliga människor som borde få hjälp.

Eftervården borde absolut få mera resurser säger K J Lång. Och i fängelserna borde man få studie och arbetsmöjligheter om man inte kan ha öppna anstalter.

Ungdomar borde aldrig sättas på slutna anstalter, säger Leo Hertzberg. För alla borde man bygga ut alternativa system, som vore billigare och effektivare än fängelser. Där man också vore tvungen att se konsekvenskerna av sitt handlande.

 • Vasa Sports damer spelar ligahockey nästa säsong

  20 år sedan sist – Sports damer stiger till högsta nivån.

  Säsongen 2017–2018 var ett bottennapp för Vasa Sports herrlag som blev sist i Ligan. Men damerna fixade att klubbens säsong fick ett lyckligt slut: damerna vann den avgörande kvalmatchen över Hermes och avancerar till Ligan.

 • Ryskt fotbolls-VM ska locka turister till Helsingfors

  Det är enkelt att resa till ryska matcher via Helsingfors.

  Helsingfors turistsektor tänker ta ut det mesta möjliga av att fotbolls-VM ordnas i grannlandet Ryssland i sommar från mitten av juni till mitten av juli.

 • Scandorama är en dystopi om den nordiska idealstaten

  Hannele Mikaela Taivassalo utforskar samtiden via dystopin.

  Scandorama är en ny stat som de nordiska länderna i sin självgodhet gått samman för att bilda. Avsikten är att skapa en idyllstat som stänger sina gränser och som på alla sätt försöker bli ett vackert och rent samhälle. För att uppnå detta skyr man inga medel, utan man går till och med in för att förädla människor, berättar Hannele Mikaela Taivassalo.

 • Sebastian Aho tacklade Sebastian Aho – Mikko Rantanen klättrar upp mot tio-i-topp

  Aho, Teräväinen, Rantanen, Vatanen & Armia fick NHL-assist.

  Patrik Laine har förmågan att stjäla de största rubrikerna men vem är poängbäst av finländarna i NHL? Rätt svar: Mikko Rantanen. I matchen mellan Carolina och New York Islanders möttes Sebastian Aho och Sebastian Aho. Den finländska upplagan drog det längre strået.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Minna Canth kämpade för jämställdhet

  Om författarens liv, karriär och verk.

  Journalisten och författaren Minna Canth var en viktig samhällspåverkare som lyfte fram arbetarnas och kvinnornas ställning. Hon kallas för den finländska feminismens moder. Den 19 mars firar vi henne, dagen är också den officiella dagen för jämställdhet.

 • Hörspel: Anna-Lisa av Minna Canth

  "Skyll inte på Gud om mannen skapat världen."

  "Skyll inte på Gud om mannen skapat en värld där det inte finns plats för kvinnor", menar Minna Canth. Huvudpersonen Anna-Lisa i Canths pjäs har dödat sitt nyfödda barn och begravt barnet i tysthet. Men Anna-Lisas tragiska öde är inte ovanligt, utan mycket följdriktigt.

 • Isvarningar på 1960-talet

  På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen.

  Varje år varnar man för svaga isar. På 1960-talet försökte man den dramatiska vägen både i radio och tv.

 • Första hjälp på isen

  Första hjälp på isen för barn

  Bland styroxis i en studiopool lär Maggie, Pepe och Anitra barnen första hjälp och isvett.

 • Menföre i skärgården

  Menförestiden i Åbolands skärgård

  När isen varken bär eller brister är det svårt att komma fram och bort. Vad gör man i skärgården i menförestider?

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Kvinnorna på Själö

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • När depressionsvården blev medikaliserad

  Skall man äta antidepressiva läkemedel?

  Depression kallas vår tids folksjukdom och drabbar allt fler av oss. De nya antidepressanterna började komma in på den finländska marknaden på 1990-talet. Depressioner började botas med medicin i stället för terapi. Är medicinerna en räddning, eller en förbannelse?

 • Mentalpatient för livet?

  På Ekåsens sinnesjukhus

  Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Vansinnig mentalvårdshistoria

  Psykvården under lupp i Rivet ur arkivet.

  I dag är det svårt att föreställa sig hur vården av psykiskt sjuka såg ut för några generationer sedan. Under många, långa tider har psykiskt sjuka behandlats vansinnigt dåligt.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

Nyligen publicerat - Arkivet