Hoppa till huvudinnehåll

Gunnar Lihr - finländsk flygarlegend

Gunnar Lihr
Gunnar Lihr Bild: via Carl-Fredrik Geust gunnar lihr
Gunnar Lihr
Gunnar Lihr Bild: via Carl-Fredrik Geust gunnar lihr

När den italienske polarforskaren Umberto Nobile kraschlandade med sitt luftskepp 1928 på Spetsbergen sändes den finländska flygaren Gunnar Lihr för att delta i en undsättningsexpedition som fick mycket uppmärksamhet också i internationell press. Det var samtidigt finlands flygvapens första militära operation utanför landets gränser.

Gunnar Lihr var Aero-flygbolagets (senare Finnair) till första trafikflygare och flygkapten. Han flög för Aero under tretton års tid och hann uppleva tiden före uppvärmda förarkabiner och landflygplatser. Efter att ha överlevt en stor mängd motorhaverier och nödlandningar mötte Lihr sitt öde i samband med en snöstorm utanför Stockholm 1937. Carl-Fredrik Geusts bok om legenden är samtidigt en historik över tidig finländsk flyghistoria och flygtrafikens utveckling från tidigt 20-tal till mitten av 30-talet.

Gunnar Lihr med sitt Junkersplan
Gunnar Lihr med sitt Junkersplan Bild: via Carl-Fredrik Geust gunnar lihr med sitt junkersplan

Läs också