Hoppa till huvudinnehåll

Skadligt buller ombord på Ankan

Vid noll är ljudnivån 60 decibel. Men ombord på Nordic Duck var ljudnivån ofta kring 80 decibel. Bild: Yle/Johanna Burman decibelmätare

Högt ljud ombord på den nya förbindelsebåten Nordic Duck irriterar skärgårdsborna. Störst är problemen när rampen fälls ner.


Vid årsskiftet ersattes trotjänaren m/s Viken på Pargasrutten av 52 år gamla Nordic Duck, eller Ankan som den ofta kallas. Skärgårdsborna är allt annat än nöjda med bytet och förutom att färjan ofta är försenad och inte håller tidtabellen är många irriterade på det konstanta bullret ombord.

- Ljudet när ramperna lyfter och sänker är helt otroligt. Det hörs från holme till holme. När färjan lägger till i Björkholm hör man det här i Heisala, säger Sonja Ek-Johansson, mjölkbonde från Heisala.

När Yle Åboland besökte båten under tisdagen låg bullret på en stadig nivå på 80 decibel. Det är mycket med tanke på att risken för att skada på hörseln ligger kring 80-85 decibel. När rampen fälldes ner gick mätaren i botten.

Vid NTM-centralen som ansvarar för skärgårdstrafiken är man medveten om problemen och enligt Tapani Jaakkola har rederiet Nordic Jet Line en månad på sig att åtgärda problemen med färjan.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland