Hoppa till huvudinnehåll

Kriget i Syrien: Flyktingar väljer Sverige i stället för Finland

Bild: EPA/Jamal Nasrallah syrien

Syriska flyktingar i Europa väljer i första hand att söka asyl i Sverige. Sverige har under årets första vecka tagit emot fler syriska flyktingar än vad Finland tog emot under hela förra året.

Finland tog enligt inofficiella uppgifter emot 183 syrier i fjol, medan Sverige tog emot över 200 enbart under den första veckan 2013.

Tio gånger fler till Sverige

Antalet syriska flyktingar som kom till Sverige mer än tiofaldigades under fjolåret, och det finns inga tecken på att flyktingströmmen från inbördeskrigets Syrien skulle avta.

Enligt Migrationsverket i Finland behandlar Sverige och Finland syriska flyktingar på samma sätt.
- Syriska flyktingar som inte kommer via ett annat europeiskt land beviljas uppehållstillstånd i Finland för fyra år, säger Esko Repo som är chef för asylenheten på Migrationsverket. Flyktingar som kommer från ett annat EU-land skickas däremot tillbaks till det EU-land som de kom från.

Syrierna känner till Sverige

Förklaringen till att syrierna väljer just Sverige är att det från tidigare finns många syrier där.
- Och om man då har släktingar eller vänner i Sverige så är det självklart att man känner till landet, säger Oskar Ekblad som är avdelningschef för verksamhetsområdet asyl på Migrationsverket i Sverige.
- Det är hundratusentals syrier som har flytt och befinner sig i Jordanien, Libanon och Turkiet, konstaterar Ekblad. Och det är självklart att en viktig fråga för dem är om man har möjlighet att ta sig vidare.

Lättare landa
Elisabeth Toutoungi på Syriska föreningen i Stockholm kom till Sverige för 34 år sedan. Hon håller med Oskar Ekblad i hans bedömning. Det är lättare att landa i ett nytt land om man får hjälp av sina landsmän..
- Om man har någon här i Sverige som kan ge en den trygghet som man behöver, säger Toutoungi, så det är klart att man kommer att välja Sverige.

Skulle man välja Finland där man inte känner någon?
- Det blir nog Sverige i första hand, säger hon.

Vilken är situationen i Syrien i dag?
- Det är en svår situation, svarar Toutoungi. Den går inte att beskriva.

Litet intresse för Finland
På Migrationverket i Sverige förbereder man sig på att ta emot åtminstone lika många syrier som i år. Oskar Ekblad på det svenska Migrationsverket räknar med att över 8 000 syrier får uppehållstillstånd i Sverige nästa år.

I Finland väntar man sig inte någon större flyktingvåg från Syrien.
- Flyktingarna från Syrien har kommit i en jämn takt, svarar Esko Repo på Migrationsverket i Finland. Repos tippning är att årets syriska flyktingar kommer att vara ungefär lika många som fjolårets.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes