Hoppa till huvudinnehåll

"Patienterna ligger på golvet frivilligt"

Veronica Renwall är överskötare på Haartmanska jouren. Bild: Yle/Hanna Nordenswan haartmanska jouren

Patienter som ligger på golvet och väntar på Haartmanska sjukhusets jour gör det av egen vilja, inte på grund av brist på sängar eller personal. Det säger sjukhusets överskötare Veronica Renwall.

När hon hör om Yle Huvudstadsregionens rapportering om kaos på jouren förnekar hon att sjukhuset skulle lida av personalbrist.

- Vi har inga sparkrav på Haartmanska. Under svåra situationer kan vi kalla in extra personal för att få patienterna omskötta.

Haartmanska sjukhusets jour i Helsingfors.
Ingången till Haartmanska sjukhusets jour. Haartmanska sjukhusets jour i Helsingfors. Bild: Yle/ Hanna Nordenswan Haartmanska sjukhuset,haartmanska jouren

Hur ofta man faktiskt kallar in extra personal kan Renwall inte säga.

Hon betonar att jourverksamhet är oförutsägbart och att man omöjligt kan veta när mer personal behövs.

- Om alla dagar vore likadana skulle det här vara en enkel sak.

Haartmanska sjukhuset hör inte till Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt och således har således inte samma sparkrav.

Alla utvärderas först - väntetiden varierar

När patienterna anländer till jouren utvärderas deras vårdbehov först av en skötare. Sedan kan väntetiden innan man får träffa en läkare variera väldigt mycket. Patienter med akut vårdbehov får vård genast.

Är det möjligt att man kan tvingas vänta över fem timmar?
- Om man ser på jouren som helhet en dag då det är rusning så ja. Men det är inte varje dag, det varierar och vi kan aldrig veta hur en dag kan se ut, säger Renwall.

Det finns flera lediga sittplatser tidigt på dagen. Bild: Yle/Hanna Nordenswan haartmanska jouren

Vissa vill ligga på golvet

Att patienter ibland ligger på golvet beror enligt Renwall inte på brist på britsar, utan på att en del helt enkelt tycker att det är bekvämast.

- Man utvärderar om patienten behöver en säng. Vi kan tidvis ha en situation att britsarna är slut men om det verkligen behövs kan vi ordna flera.

Hon säger att vänterummet inte alltid övervakas av en skötare och att det i rusningstider självklart alltid skulle behövas extra händer.

- Vi försöker hela tiden förbättra synen över helheten. Men när jag hörde om att någon legat på golvet så måste man ta i beaktande att det finns patienter som väljer att ligga där. Vi har mycket ruspatienter som kanske vill lägga sig och ungdomar i synnerhet brukar sitta på golvet, säger hon.

Hållbart?

På kvällar och helger åker också de som har mildare krämpor och vanligtvis skulle ta sig till en hälsocentral till Haartmanska jouren. Då blir det lätt rusning, säger Veronica Renwall.

Är det ett hållbart system?
- Man kan tänka sig att vårdcentralerna i framtiden skulle kunna vara öppna längre på kvällen och ta emot patienter som till exempel behöver ett sjukintyg. När det kommer många på en gång väntar någon eftersom en annan går före. Därför utvärderas alla när de kommer till jouren.

Läs också: Svårt sjuka låg på golvet.

Läs också