Hoppa till huvudinnehåll

Studie: Inte farligt att äta ägg

Bibimap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och nötkött
Bibimap - koreansk risrätt med stekta grönsaker och nötkött Bild: Cityportal/Kenneth Nars zucchini

Risken för hjärt- och kärlsjukdomar eller stroke ökar inte av att man äter ägg varje dag, visar en brittisk studie som publiceras i British Medical Journal och som refereras i den medicnska publikationen Duodecim.

Tidigare har ägg ansetts vara skadliga eftersom de innehåller kolesterol. Forskning visar ändå att kolesterolet från ägg höjer det skadliga kolesterolvärdet i blodet endast lite eller inte alls, förutsatt att man äter högst ett ägg per dag.

Ett stort ägg innehåller nästan 210 mg kolesterol. Samtidigt är ägg förmånlig och rätt energisnål mat som innehåller mineralämnen, proteiner och omättade fetter vilka kan minska risken för hjärt- och kärlssjukdomar.

I studien analyserades hälsouppgifter för 500 000 patienter, och äggätning konstaterades vara ofarlig för majoriteten av dem. För vissa kan ägg till och med minska risken för slaganfall efter hjärnblödning.

För personer med diabetes verkar dock stor äggkonsumtion medföra ökad risk för kranskärlssjukdom, men frågan kräver noggrannare undersökningar.

Läs också