Hoppa till huvudinnehåll

Kanadas ursprungsbefolkning kräver bättre förhållanden

Världsledare anländer till G8-möte i Kanada
Kanadas flagga. Världsledare anländer till G8-möte i Kanada Bild: EPA/JUSTIN LANE stormakter

De senaste veckorna har Kanadas ursprungsbefolkning bildat en proteströrelse. Bland annat har de blockerat flera järnvägslinjer för att få gehör för sina krav om bättre levnadsförhållanden.

Ursprungsbefolkningen protesterar mot att de kanadensiska regeringarna länge har förbisett avtal som de brittiska kolonisatörerna undertecknade med ursprungsbefolkningen. Avtalen garanterar ursprungsbefolkningen rätt till sin egen mark. Nu anser man att det bara är kanadensarna som drar nytta av markanvändningen.

Representanter för ursprungsbefolkningen träffade igår premiärminister Stephen Harper. Harper gick med på ett möte efter att en stamledare i delstaten Ontario hade hungerstrejkat i en månad. Han lovade också att fästa mer uppmärksamhet vid ursprungsbefolkningens krav.

I Kanada bor uppskattningsvis 1,2 miljoner människor som hör till ursprungsbefolkningen - indianer, inuiter och mestiser. Många av dem lever i fattigdom. Arbetslöshet, alkoholism och självmord är vanliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes