Hoppa till huvudinnehåll

TS: Haavisto kräver utredning om romska barnhem

Bild: Lehtikuva/ Pekka Sakki pekka haavisto

De Grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto kräver att det görs en utredning om förhållandena på barnhem för romska barn. Det skriver Turun Sanomat.

Pekka Haavisto, som är ordförande för delegationen för romernas ärenden, säger att flera romer har kontaktat honom och berättat att romska barn har behandlats illa på finländska barnhem. Bland de romer som bott på barnhem är självmordsstatistiken hög.

I början av 1950-talet grundades fyra barnhem uteslutande för romer. På barnhemmen bodde bland annat romska barn som hade evakuerats från Karelen. Barnhemmen fungerade ända in på 1980-talet. Över 1 000 barn växte upp på dem.

Enligt omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (sdp) pågår redan en utredning om hela det finländska barnskyddets historia. Också i Sverige och Norge har man gjort liknande utredningar för att utreda omfattningen av övergrepp och missförhållanden.

Läs också