Hoppa till huvudinnehåll

"Ohållbart med högt hushållsavdrag"

Arbetare sandpapprar en träskiva.
Arbetare sandpapprar en träskiva. Bild: Yle träindustri

Det är ohållbart att ha ett så högt hushållsavdrag som i dag när staten tvingas spara, anser experter vi har talat med. Ett lägre avdrag skulle enligt dem inte heller drabba sysselsättningen så mycket. Finländarna är nämligen redan vana vid att köpa hushållsnära tjänster på lagligt sätt.

Hushållsavdraget sänktes i fjol från 3 000 euro till 2 000 euro per år och den procent av arbetskostnaderna man får dra av sänktes från 60% till 45%. Forskningsprofessor Heikki Hiilamo vid Folkpensionsanstalten och Henrik Palmén, lektor i finansiell ekonomi vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors tror ändå att nästa sänkning kan vara bakom hörnet.

- Min prognos är att man kommer att sänka avdraget eftersom staten nuförtiden förlorar ganska stora summor i skatteinkomst via de här avdragen, säger Hiilamo.

Det handlar totalt om drygt 480 miljoner euro som dras av varje år. De här pengarna stöder sysselsättningen för till exempel bygg- och städföretag och därmed kan samhället undvika en hel del svartjobbande.

Men Hiilamo tror ändå inte att ett lägre hushållsavdrag skulle leda till mer svartjobbande.

- Det är ett mönster att anmäla summorna man har använt för hushållstjänsterna och jag tror inte att det mönstret kommer att förändras.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes