Hoppa till huvudinnehåll

Solkeratos (aktinisk keratos)

Bild: iStock/JodiJacobson solkeratos

Röda, fjällande utslag på ställen som utsatts för mycket sol är tecken på solkeratos, en godartad hudförändring som dock med tiden kan utvecklas till cancer om den inte tas bort.

Solkeratos eller aktinisk keratos (från grekiskans aktis = stråle) är en hudförändring som uppkommer efter många år av för mycket solande.

Aktinisk keratos drabbar framför allt ljushyade personer som vistats mycket i stark sol. Eftersom hudförändringen beror på den samlade bestrålningen under många år stiger risken med åldern.

Vanliga ställen för aktinisk keratos är t.ex. pannan, tinningarna, näsan, handryggen och andra områden som utsatts för mycket sol. Tunnhåriga män kan få solkeratos på huvudet.

Solkeratos ser ut som skrovliga, fjällande, röda utslag som ofta inte är klart avgränsade. Utslagen kan vara allt från några millimeter till några centimeter stora.

Aktinisk keratos klassificeras som ett förstadium till cancer, eftersom ca en tiondedel av hudförändringarna inom 10 år utvecklas till spinocellulärt carcinom (hudcancer som utgår ur vanliga hudceller, skivepitelcancer). Aktinisk keratos ska därför tas bort när den uppkommer.

Solkeratos avlägsnas enklast med kryobehandling, d.v.s. frysbehandling med flytande kväve. Åtgärden tar inte mer än några minuter, men måste ibland upprepas. Om solkeratosen täcker ett stort hudområde kan det vara behagligare för patienten om man behandlar en mindre bit i taget.

Solkeratos kan i vassa fall skötas med en salva innehållande imikimod, vilken stryks på tre gånger i veckan och får verka i ca åtta timmar. Patienten sköter själv om behandlingen, men måste gå på kontroll hos sin läkare. Salvan är dock inte lika effektiv som kryobehandling.
De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Webbdoktorn