Hoppa till huvudinnehåll

Finnair bekräftar inte Vehviläinens avgång

Mika Vehviläinen
Mika Vehviläinen Mika Vehviläinen Bild: Yle Grafik finnair-vd

Finnairs vd Mika Vehviläinen har inte sagt upp sig från sin post, skriver Finnair i ett pressmeddelande. Därmed vill Finnair inte bekräfta tidningen Talouselämäs uppgifter.

Inte heller den ansvariga ministern för statligt ägande, Heidi Hautala, har bekräftat uppgiften.

Mika Vehviläinen är på väg att lämna vd-posten i Finnair för att bli verkställande direktör för kran- och logistikbolaget Cargotec, uppger tidningen Talouselämä.

Vehviläinen har lett Finnair sedan år 2010. Hans tid som Finnairchef har varit turbulent - bland annat till följd av bostadsarrangemang med arbetspensionsbolaget Ilmarinen då polisen misstänkte Vehviläinen för tagande av muta. Fallet ledde ändå inte till något åtal.

Ledningens bonusar och nedskärningarna i personalkostnaderna väckte också uppmärksamhet.

När nyheten om Vehviläinens förestående avgång kom ut började Finnairs aktie falla brant på börsen.

Vehviläinen skulle rädda Finnair

Under de år Vehviläinen har lett Finnair har bolagets ekonomi vänt från förlust till vinst - men inte utan radikala åtgärder. Turerna kring flygbolaget och dess vd har varit många - även i medierna.

Vehviläinen rekryterades för att rädda bolaget och han har erfarenhet av att skapa nya strukturer, sade tidigare styrelseordföranden Christoffer Taxell i samband med utnämningen.

Vehviläinen sade själv - då han tog emot vd-posten - att bolaget kan utgå som segrare i svåra tider men att det kräver målmedveten utveckling av affärsverksamheten.

Också naturkrafterna gjorde sig påminda under Vehviläinens tid vid rodret. Det isländska askmolnet med stängt luftrum fick tunga ekonomiska följder för Finnair.

Hundratals anställda har sagts upp - bonusprogram till ledningen väckte ilska

Under Vehviläinens tid har hundratals anställda sagts upp, och trots bolagets sparprogram rasade ekonomin. Det här har tvingat Finnair att se sig om efter nya europeiska samarbetspartner.

I mars 2012 upprördes Finnairs kabinpersonal över avslöjandena om att bolagets ledning fått miljonbonusar samtidigt som personalen gått med på sänkta löner för att hjälpa bolaget att hållas uppe.
Enligt kabinfacket gick personalen med på besparingarna för att man trodde att det var avgörande för Finnairs hela verksamhet.

Finnair betalade drygt 2,7 miljoner euro i bonus till 18 nyckelpersoner för att de skulle stanna kvar i bolaget under en övergångstid då Finnair bytte vd. Vehviläinen tilldelades bonus för att han blev vd för Finnair.

Beslutet om de extra bonusarna togs på hösten 2009 då Finnairs förre vd Jukka Hienonen hade sagt upp sig och företaget befann sig i ett osäkert läge. Finnairs dåvarande styrelse ville med den här åtgärden trygga kontinuiteten. Villkoret var att nyckelpersonerna skulle stanna kvar i bolagets tjänst under åren 2009-2011.

Minister Heidi Hautala (Gröna) med ansvar för statens ägarpolitik avskedade nästan hela Finnairs styrelse i slutet av mars 2012. Enligt Hautala kunde de personer som beslutat om ledningens bonusar inte fortsätta i styrelsen eftersom förtroendet för Finnair sviktade.