Hoppa till huvudinnehåll

Hundägare kan vara lugna trots valpsjukeepidemi

Golden retriever
Golden retriever Bild: Yle/ Malin Hulkki golden retriever

Hund och kattägare behöver inte bekymra sig över den valpsjukeepidemi som hotar pälsdjursfarmerna i Österbotten. Valpsjuka smittar bara vid närkontakt och de flesta hundar har dessutom ett bra skydd mot valpsjuka i och med vaccineringar, säger veterinär Tomas Häggvik. Tamkatter i sin tur insjuknar inte överhuvudtaget i valpsjuka.

Veterinär Tomas Häggvik på hembesök.
Veterinär Tomas Häggvik Veterinär Tomas Häggvik på hembesök. Bild: YLE/Malin Hulkki häggvik

Valpsjukeviruset är ett rätt ömtåligt virus som inte lever mer än ett par dagar. Inkubationstiden varierar från en vecka till en månad. Typiska symptom är feber, rinnande nos och hyperkeratos, det vill säga det bildas skorvar på tassar och nos. Neurologiska besvär förekommer också och viruset kan leda till döden, speciellt hos unga svagare individer.

Det virus som nu drabbat farmer i Österbotten misstänks vara ett virus som kommit till Finland antingen från Danmark eller USA. Men trots att det är ett "importerat" virus säger veterinär Tomas Häggvik att våra inhemska vaccinerade hundar ändå har ett bra skydd mot viruset.

Läs också