Hoppa till huvudinnehåll

Massproduktion i skinn, plast och säv

Vägen är lång när en hud, plast eller säv blir en färdig produkt. Hans Näsman besöker orter i Österbotten för att se industriell produktion.

Skinnindustrin har långa anor i Österbotten. Fritjof Gustafsson är chef för bröderna Gustafssons garveri i Nedervetil. Det första garveriet byggdes i en gammal ria och nu jobbar fem bröder och fyra systrar på garveriet. Och trettio Nedervetilbor. Hemmasömmerskorna är omkring trettio de också. Man syr uteslutande handskar.

Kundkretsen ställer höga krav på skinnen. I skinnindustrin besprutar man lugnt pälsarna med DDT, men för garvarnas hälsa har man börjat använda andra naftalin, som inte är lika hälsovådligt. Det är lite otrevligt när DDT dammar upp i ansiktet.

Gamlakarleby kallas ofta för skinnstaden. Skinn och läderkonfektionen har upplevt en stor renässans där. Aron Wistbacka går igenom alla nya modeller. Han har en speciell känsla för skinn. Skrädderi har funnits i släkten, men lädret är nytt. Den finländska läderindustri försöker nog komma in på den internationella marknaden.

I Essetrakten har en helt ny industri, plastindustrin, fått fäste med bröderna Kjällström i spetsen. Bröderna producerade förut läderhandskar, men blev ivriga på plast.

Plasthandskar i stora mängder skjuts in i ugnen. Handskarnas foder sys i bygden. Bl.a. av Karin Mård som sitter hemma och syr hemma varje dag. För ett par får man 17 penni, döttrarna får lära sig samma jobb.

Och till sist får vi se hur den traditionella sävindustrin i Österbotten ser ut.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

  • Julkalender med Bärtil (2006)

    På en äng vid en väg bor fåret Bärtil.

    På en äng vid en väg bor fåret Bärtil. Han och hans vänner Isa Gris, Älgen och flera andra väntar på snön och på julen. Och är det tomtar som tassar i stugan?

  • Tomteskolan (1997)

    I Tomteskolan är det nästan panik. Vart försvinner tomtarna?

    I Tomteskolan är det nästan panik. Hur skall nissarna hinna bli utbildade tomtar? Vart försvinner tomtarna? Vem sätter ut trollringar? Och varför är magister Fabian så konstig?

Nyligen publicerat - Arkivet