Hoppa till huvudinnehåll

Andelsbanken stänger fyra kontor i Österbotten

Andelsbanken i Petalax
Andelsbanken i Petalax Bild: Yle/ Filip Sten petalax andelsbank

Vasa Andelsbank stänger kontoren i Kimo, Särkimo och Petalax. Kontoret på Handelsesplanaden i Vasa försvinner också. De här kontoren slås ihop med andra större kontor. Ingen av de ordinarie banktjänstemännen sägs upp.

Bankkontoret i Kimo sammanslås med kontoret i Oravais från och med 30 januari. Kontoret i Särkimo sammanslås med Vöråkontoret från och med 1 mars och Petalaxkontoret går samman med Malaxkontoret från och med 6 mars. Den 7 mars går Handelsesplanadens kontor samman med kontoret på Nedre torget i Vasa.

Efter sammanslagningarna har Vasa Andelsbank elva kontor. Kundernas kontonummer, bank - och kreditkort, nyckeltal och olika avtal ändras inte. Kunderna behöver inte göra någonting på grund av förändringarna.

I Petalax tar man emot beskedet med förvåning. Många bankkunder har uttryckt sitt missnöje till bankpersonalen. Många ser stängningen av kontoret som ett led i den allmänna nedmonteringen av servicen.
- Det är ju en trend att allt försvinner från landsbygden, säger Lisbeth Johansson.
- Banken gör bra resultat och har trogna kunder. Det här är tacken, säger en bankkund i Petalax.

Andelsbanken ägs av sina kunder.