Hoppa till huvudinnehåll

Edith Södergran - en hungerpoet?

Ungdomar placerar blommor på Edith Södergrans grav
Ungdomar placerar blommor på Edith Södergrans grav Ungdomar placerar blommor på Edith Södergrans grav Bild: YLE/Anna-Lena Lauren edith södergran,edith södergrans grav,författare,grav,kultur,södergran

I samband med Vetenskapsdagarna 2013 ifrågasatte fil.mag. Agneta Rahikainen från Svenska Litteratursällskapet sanningshalten i bilden av poeten Edith Södergran som hungerpoet och isolerad eremit. Presentationen ingick i ett seminarium med rubriken Bröd och nöd, livsmedelskriser och dess följder.

Agneta Rahikainen inleder med att skilja på en hungerpoet och en svältkonstnär. En svältkonstnär har ofta själv valt att avstå från mat, medan en hungerpoet är drabbad av yttre omständigheter. Franz Kafka har kallats svältkonstnär eftersom han var väldigt medveten om vad han åt eller valde att inte äta. Han skrev dessutom om ämnet i t ex en berömd novell, En svältkonstnär. Det viktigaste är dock att göra självsvälten till en konst, även oberoende av eventuella konstnärliga ambitioner.

Rahikainen framhåller att bilden eller myten av en svältande och isolerad poet kom från Elmer Diktonius och Hagar Olsson, som odlade myterna kring Edith Södergran efter hennes död, 1923. Diktonius träffade Södergran endast en gång vid några år före hon dog. Södergran hade då tagit sin tillflykt till Raivola, på Karelska näset, där hon bodde med sin mor. Det är tiden efter Oktoberrevolutionen 1918, efter att hon förlorat en stor egendom och blivit tvungen till ett enklare liv.

Vad Diktonius och Olsson inte nämner eller väljer att inte betona, är de år Södergran gick i en av de bättre tyska skolorna i St. Petersburg eller hotellvistelserna i samband med sanatorielivet i Schweiz 1911-1914. De visste helt enkelt inte så mycket om detta, eftersom Södergran var rätt förtegen om sitt liv.

Möten i Raivola

Pudelns kärna är att de fixerar sin bild av Edith Södergran vid de enda mötena med poeten kring 1920. Diktonius besökte Raivola en gång, 1922. Hagar Olsson träffade poeten fem gånger. Diktonius förbiser att Raivola var en ekonomiskt och kulturellt viril järnvägsort med småindustri. Resan till Raivola från Helsingfors var 324 km. Man åkte tåg till Viborg, där man bytte till tåget mot St Petersburg. Diktonius försökte skapa en bild av att vägen till Raivola var lång och snårig, och att platsen låg långt ut i ödemarken. I verkligheten är det ungefär lika långt mellan Helsingfors och Mariehamn, men den vägen och målet har inte befästs med liknande konnotationer.

I ett möte 1919 bekräftar Hagar Olsson också bilden av Raivola som ett sagolandskap i ödemarken, där Edith Södergran och hennes mor Helena, i skuggan av en rysk kyrka, lever i ett litet hem i fattigdom. Här finns också ett inslag av deklassering, där en tidigare borgerlig familj med välstånd tvingats till ett enkelt liv vid den ryska gränsen, isolerad från civilisationen.

Det var endast de fem sista åren Södergran levde fattig. I praktiken hade Södergran bättre ekonomiska tillgångar och möjligheter att resa, besöka metropoler samt insupa och inhandla kultur än den ständigt utfattige Elmer Diktonius. Den främsta orsaken till myten om hungerpoeten ligger i en klassisk romantisk genimyt, att konstnären skapar ur sig själv opåverkad av sin omgivning.

Konsten kräver svält

I en artikel med rubriken ”Södergran som uppfostrare” från 1926, skriver Diktonius:

En konstnär, en Södergran kan tänkas segra trots allt, d v s pinas ihjäl av livets små misärer, för ingenting. Han måste sakna sitt bröd idag och sin månadshyra imorgon, gå klädd i trasor och skriva sina dikter med sitt blod i sitt kala rum. Ty annars blir det intet av honom, annars har han intet som eggar, annars saknar han inspiration.

Diktonius talar om sig själv och andra hungerpoeter och konstnärer, t ex Kafka och van Gogh. Diktonius själv utsatte sig ibland för svält och var emellanåt tvungen att försörja familjen med bl a litteraturkritik i dåligt betalande tidningar. Diktonius ansåg samtidigt, att hungrandet var en viktig komponent i konstnärskapet och det är därför inte långsökt att han överdrev i betoningen av denna aspekt i sin beskrivning av Edith Södergran. Vi bör samtidigt minnas att de borgerliga konstnärerna höll ihop, konsumerade stora mängder alkohol och försåg varandra med större eller mindre lån när kassan sinade.

Södergran själv romantiserade aldrig kring fattigdom och matbrist, i synnerhet då hela regionen drabbades genom revolutionen. Gränsen mot St. Petersburg stängdes och matbrist var ett problem för alla som bodde på Karelska näset.

Men till en romantisk konstnärsmyt hörde svälten, undernäringen och, i förlängningen, sjukdomen. En mätt och konstnär ansågs inte vara lika fullödigt kreativ och genial som en hungrig. Dessutom föreställde man sig att om konstnären svalt kunde han skapa ett euforiskt transtillstånd, vilket passade väl in i Södergranbilden.

Skapelse är hunger, mättnad är impotens.
Elmer Diktonius

Du kan höra Agneta Rahikainens hela föreläsning här.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • odling på vägg

    Väggodling - dekorativt och utrymmessnålt

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats.

    En solig vägg är en ypperlig odlingsplats. Det är varmt, ljust och skyddat från vind och väder. En väggodling är ett perfekt blickfång på en kanske annars trist och kal väggyta.

  • En ställning för trädgårdsredskap på en röd vägg

    Ställning för redskap

    Ställning för trädgårdsredskap.

    Jim visar hur man bygger en ställning för trädgårdsredskap och annat upphängbart.

  • supertunn club sandwich

    Strömsös club sandwich

    Klassikern sin bästa tappning någonsin!

    En klassisk klubbsmörgås i sin bästa tappning någonsin! Med alla smaker i varje tugga. Saftig av grönsaker, med sälta av bacon och kycklingfilé och med ett krämigt sting av pepparrotsmajonnäs. Till lunch eller kvällsbit - se till att du provar Strömsös supertunna club sandwhich!

  • maskrosor

    Ätbara blommor: vilda och odlade

    Artikel om vilda blommor som kan ätas.

    Ätbara eller ätliga blommor och växter finns det gott om i våra skogar, trädgårdar och på gårdarna. Här listar vi de flesta som kan odlas eller köpas av t ex grönsakshandlare eller som växer vilt i naturen. Följ recepten för goda rätter och god smaksättning.

  • Morötter

    Framtidens melodi: Grönsaker som skyddar dig mot TBE

    Svenska forskare har börjat utveckla ett ätbart TBE-vaccin.

    Antalet fall av fästingburen hjärninflammation TBE ökar i Sverige trots att det har varit möjligt att vaccinera sig mot sjukdomen i flera år. Nu har forskare börjat utveckla ett ätbart vaccin för att vända på trenden, skriver Sveriges Radio.

  • Nigiri med lax

    Läkare varnar för parasiter i sushi

    Parasit som finns i rå fisk kan orsaka sjukdom.

    Läkare varnar för parasiter i sushi. En portugisisk man som ätit sushi blev sjuk och rundmasken Anisakis larver hittades i hans mage. Den här parasiten finns i rå fisk. I Finland är det ändå säkert att äta sushi, försäkrar livsmedelssäkerhetsverket Evira.

  • fästing på ett finger

    Fästingbett kan ge köttallergi

    Fästingar överför kolhydrat som ger antikroppar mot kött.

    Svenska forskare har hittat ett samband mellan fästingbett och köttallergi. Antalet köttallergiker har ökat i Sverige under de senaste åren.

  • fästing på ett finger

    Köttallergi av fästingbett allt vanligare

    Dina nässelutslag kan vara tecken på köttallergi.

    Antalet köttallergiker stiger hela tiden. De flesta som är allergiska har blivit det efter fästingbett. Dina nässelutslag kan vara tecken på att du är allergisk.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid