Hoppa till huvudinnehåll

Edith Södergran - en hungerpoet?

Ungdomar placerar blommor på Edith Södergrans grav
Ungdomar placerar blommor på Edith Södergrans grav Ungdomar placerar blommor på Edith Södergrans grav Bild: YLE/Anna-Lena Lauren edith södergran,edith södergrans grav,författare,grav,kultur,södergran

I samband med Vetenskapsdagarna 2013 ifrågasatte fil.mag. Agneta Rahikainen från Svenska Litteratursällskapet sanningshalten i bilden av poeten Edith Södergran som hungerpoet och isolerad eremit. Presentationen ingick i ett seminarium med rubriken Bröd och nöd, livsmedelskriser och dess följder.

Agneta Rahikainen inleder med att skilja på en hungerpoet och en svältkonstnär. En svältkonstnär har ofta själv valt att avstå från mat, medan en hungerpoet är drabbad av yttre omständigheter. Franz Kafka har kallats svältkonstnär eftersom han var väldigt medveten om vad han åt eller valde att inte äta. Han skrev dessutom om ämnet i t ex en berömd novell, En svältkonstnär. Det viktigaste är dock att göra självsvälten till en konst, även oberoende av eventuella konstnärliga ambitioner.

Rahikainen framhåller att bilden eller myten av en svältande och isolerad poet kom från Elmer Diktonius och Hagar Olsson, som odlade myterna kring Edith Södergran efter hennes död, 1923. Diktonius träffade Södergran endast en gång vid några år före hon dog. Södergran hade då tagit sin tillflykt till Raivola, på Karelska näset, där hon bodde med sin mor. Det är tiden efter Oktoberrevolutionen 1918, efter att hon förlorat en stor egendom och blivit tvungen till ett enklare liv.

Vad Diktonius och Olsson inte nämner eller väljer att inte betona, är de år Södergran gick i en av de bättre tyska skolorna i St. Petersburg eller hotellvistelserna i samband med sanatorielivet i Schweiz 1911-1914. De visste helt enkelt inte så mycket om detta, eftersom Södergran var rätt förtegen om sitt liv.

Möten i Raivola

Pudelns kärna är att de fixerar sin bild av Edith Södergran vid de enda mötena med poeten kring 1920. Diktonius besökte Raivola en gång, 1922. Hagar Olsson träffade poeten fem gånger. Diktonius förbiser att Raivola var en ekonomiskt och kulturellt viril järnvägsort med småindustri. Resan till Raivola från Helsingfors var 324 km. Man åkte tåg till Viborg, där man bytte till tåget mot St Petersburg. Diktonius försökte skapa en bild av att vägen till Raivola var lång och snårig, och att platsen låg långt ut i ödemarken. I verkligheten är det ungefär lika långt mellan Helsingfors och Mariehamn, men den vägen och målet har inte befästs med liknande konnotationer.

I ett möte 1919 bekräftar Hagar Olsson också bilden av Raivola som ett sagolandskap i ödemarken, där Edith Södergran och hennes mor Helena, i skuggan av en rysk kyrka, lever i ett litet hem i fattigdom. Här finns också ett inslag av deklassering, där en tidigare borgerlig familj med välstånd tvingats till ett enkelt liv vid den ryska gränsen, isolerad från civilisationen.

Det var endast de fem sista åren Södergran levde fattig. I praktiken hade Södergran bättre ekonomiska tillgångar och möjligheter att resa, besöka metropoler samt insupa och inhandla kultur än den ständigt utfattige Elmer Diktonius. Den främsta orsaken till myten om hungerpoeten ligger i en klassisk romantisk genimyt, att konstnären skapar ur sig själv opåverkad av sin omgivning.

Konsten kräver svält

I en artikel med rubriken ”Södergran som uppfostrare” från 1926, skriver Diktonius:

En konstnär, en Södergran kan tänkas segra trots allt, d v s pinas ihjäl av livets små misärer, för ingenting. Han måste sakna sitt bröd idag och sin månadshyra imorgon, gå klädd i trasor och skriva sina dikter med sitt blod i sitt kala rum. Ty annars blir det intet av honom, annars har han intet som eggar, annars saknar han inspiration.

Diktonius talar om sig själv och andra hungerpoeter och konstnärer, t ex Kafka och van Gogh. Diktonius själv utsatte sig ibland för svält och var emellanåt tvungen att försörja familjen med bl a litteraturkritik i dåligt betalande tidningar. Diktonius ansåg samtidigt, att hungrandet var en viktig komponent i konstnärskapet och det är därför inte långsökt att han överdrev i betoningen av denna aspekt i sin beskrivning av Edith Södergran. Vi bör samtidigt minnas att de borgerliga konstnärerna höll ihop, konsumerade stora mängder alkohol och försåg varandra med större eller mindre lån när kassan sinade.

Södergran själv romantiserade aldrig kring fattigdom och matbrist, i synnerhet då hela regionen drabbades genom revolutionen. Gränsen mot St. Petersburg stängdes och matbrist var ett problem för alla som bodde på Karelska näset.

Men till en romantisk konstnärsmyt hörde svälten, undernäringen och, i förlängningen, sjukdomen. En mätt och konstnär ansågs inte vara lika fullödigt kreativ och genial som en hungrig. Dessutom föreställde man sig att om konstnären svalt kunde han skapa ett euforiskt transtillstånd, vilket passade väl in i Södergranbilden.

Skapelse är hunger, mättnad är impotens.
Elmer Diktonius

Du kan höra Agneta Rahikainens hela föreläsning här.

Mat och fritid

Bläddra bland innehållet

Inga artiklar hittades med den valda bokstaven. Var god välj en annan.

  • Portion med varmrökt laxhuvud

    Varmrökt laxhuvud

    En saftig delikatess att värna om!

    Laxhuvuden innehåller mycket kött; kinder, nacke, tunga och inte minst köttet kring halsfenorna är fett och smakrikt. Fiskhuvuden har man traditionellt ätit i fiskesamhällen runtom i Finland - en saftig delikatess som vi absolut ska värna om. Mums!

  • Grästrädgård på Strömsö

    Grästrädgården - det nya stenpartiet

    En lättskött trädgård som klarar sig i torrt och kargt läge.

    De flesta gräsarter är lättskötta och klarar sig på torra och karga platser. Gräs är fascinerande då det finns så många olika typer och i så många färgvarianter: låga, höga, robusta och späda. Det är bara att välja! Och bäst av allt är att det faktiskt går att skapa en hel trädgård med bara gräs.

  • Grästrädgård med färggrannt målad dörr som portal i mitten

    En dörr är en perfekt målarduk

    Släpp loss din inre konstnär!

    En port, en grind, en dörr. Som en passage till en annan värld. Varför inte göra dörren så dekorativ som möjligt och ta inspiration av exotiska nordafrikanska mönster.

  • Mathylla i S-market i Ekenäs.

    Lagförslag: Också köttet i färdigmat måste ursprungsmärkas

    I Finland behöver bara helköttsprodukter märkas.

    I Finland har vi lag på att tillverkarna måste märka ut varifrån helköttsprodukter kommer. Det är ändå mer sannolikt att dåligt kött hamnar i halv- och helfabrikat, vars kött för tillfället inte behöver ursprungsmärkas, säger livsmedelssäkerhetschef Sebastian Hielm.

  • Brasiliens jordbruksminister Blairo Maggi och president Michel Temer

    Brasilien efter krismöte: Köttexporten är trygg

    Flera misstänkta köttfabriker har stängts.

    Brasilien försökte på söndagen försäkra omvärlden om att landets köttexport är trygg och inte utgör någon fara trots mutskandalen inom köttproduktionen. President Michel Temer kallade i söndags till krismöte på grund av skandalen, i mötet deltog också jordbruksministern Blairo Maggi.

  • En skål med bär. På bordet finns också flera burkar med sylt.

    Embla - nytt matpris som hyllar det nordiska köket

    "Ny tävling i nordiskt mathantverk."

    Ett nytt nordisk matpris skall stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen samt öka intresset för nordisk mat utanför Norden. Matpriset kallas Embla, efter den första kvinnan i den nordiska mytologin. Nu kan även du anmäla dig till tävlingen.

  • Den ursprungliga michelingubben höjer ett glas.

    Islands och Färöarnas första Michelinstjärnor

    "Nu har alla nordiska länder Michelinstjärnor"

    Färöarna och Island fick sina första Michelinstjärnor någonsin i restaurangerna Koks respektive Dill. Övriga nya utnämningar fördelades någorlunda jämnt över Norden, med utantag för Finland som i år kammade noll.

  • Tiina Grönroos.

    Tiina Grönroos: Man kan vara vegan i februari också

    Veganmaten och -utmaningen gav mersmak.

    Det är varken svårt eller särskilt dyrt att äta veganmat. Men det gäller förstås att hålla extra koll på innehållsförteckningar, våga fråga restaurangpersonal och jämföra priser. Halvfabrikat och specialprodukter kostar, men det går att leva gott och billigt med hjälp av säsongens grönsaker, frukter, torkade bönor och linser. Dessutom har det varit roligt att pröva på nya recept och bekanta sig med nya råvaror. Sällan om någonsin har januari gått så snabbt som i år.

  • en butikshylla med några olika sorter och kartonger av växtmjölk.

    Veganmat allt vanligare i affärerna, priserna ändå höga

    Kan vara en snårig djungel att hitta veganmat i butiken.

    Vill man äta veganmat gäller det att kolla priser noga. Kilopriset på vissa bön- och havreprodukter är lika högt som på rostbiff och växtmjölken är flerfaldigt dyrare än vanlig komjölk. Efterfrågan på veganmat växer däremot hela tiden och så gör också utbudet säger köpmännen.

  • Michael Björklund är redo för NÄRMAT

    Micke Björklunds finska gröt blev succé

    Miche Björklund kokar gröt på finska

    Här är klippet där Micke Björklund förklarar hur man kokar god gröt på finska. Det har spridits som en löpeld. Klippet publicerades på Yle Österbottens Facebook-sida på fredagen den 21 oktober och har redan fått närmare 250 000 visningar.

  • Kan man leva på endast närmat i en vecka, och hur mår man efter det?

    En vecka med endast närproducerad mat - hur gick det?

    Klarade sig Micke Björklund på närmat?

    Michael ”Micke” Björklund fick i uppdrag av Matias Jungar att under fem dagar leva på endast närproducerade råvaror. Varje dag skulle han göra frukost, lunch och middag. Han fick använda råvarorna endast en gång, och det samma gällde användningen av råvaruproducent. Varorna skulle vara framställda inom 30 kilometers radie från Vasa. Till sin hjälp fick han välja ut tre basvaror, och eftersom han är Micke Björklund så valde han smör, grädde och salt. Grunden i hans matlagning, som han uttrycker det själv.

  • Michael Björklund och Matias Jungar gillar närmat.

    Närmat liveblogg - från Michael Björklunds matresa

    Så här ser en vecka med närproducerad mat ut

    I Svenska Yles pilotprojekt Närmat testade Michael Björklund att under 5 dagar leva på ultralokal mat som var producerad inom en radie på 30 km från Vasa torg. Med sig på resan hade han Matias Jungar. All mat som lagades byggde på tips från publiken. Vi tackar alla som var med.

Nyligen publicerat - Mat och fritid

  • Närbild på pillerburk med kalcium, magnesium och zink.

    Mångsidig mat vinner ännu över alla piller

    D-vitamin är det enda kosttillskott du kan behöva.

    Burkarna med kosttillskott upptar allt fler hyllmeter i hälsokostaffärerna, apoteken och matbutikerna. Här trängs vitaminer med mineraler, fettsyror, växtextrakt och proteinpulver. Marknaden har vuxit enormt, men hur mycket av det här behöver vi på riktigt?

  • Pia Lehtinen

    På en mula över Anderna

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtien red över Anderna på en mula.

    Tvåbarnsmamman Pia Lehtinen är en av 350 människor som i modern tid har avverkat den historiska rutten i krigaren San Martins fotspår mellan Chile och Argentina - ridandes på en mula.

  • Kaj Arnö sitter framför buddhastatyer

    Kaj Arnö: Besök i Burma

    Selfies, Ronaldo och glada möten i en krympande värld.

    Kolonialism, fredskämpe och vansinnigt vackra byar - vart man sig än i världen vänder känner man igen sig och tar selfies.