Hoppa till huvudinnehåll

IL: Lipponen vill inte ha språkghetton

Paavo Lipponen
Paavo Lipponen Bild: Audiovisual Library/European Commission paavo lipponen

Östra Finland ska inte göras till ett språkghetto, skriver Paavo Lipponen i ett försvarstal för skolsvenskan. Lipponen kritiserar en ledarkolumn i Iltalehti där man vill att ryska ska kunna läras ut i stället för svenska i skolorna i östra Finland.

Kolumnen talar för att man ska ändra språklagen så att ryska ska kunna införas i skolor i östra Finland, eftersom det där anses nödvändigare. Skribenten hänvisar till en undersökning som MTV3 gjort där 90 procent av de svarande stöder ryskundervisning som ett alternativ till svenska.

Lipponen svarar i en insändare där han kallar skribentens attityd för publikfriande, oförstående och föraktfull. Han skriver också att det inte är en lagstiftningsfråga att elever i östra Finland lär sig svenska i skolan. Lagen ser ut som den gör för att alla ska ha samma möjligheter att söka sig runt på arbetsmarknaden både inom Finland och i de nordiska länderna.

- Östra Finland ska inte göras till ett språkghetto som stänger in folk för att de inte kan svenska, skriver Lipponen.

Han framhäver att man borde göra det lättare att studera ryska och andra språk, men att det inte kan ske på svenskans bekostnad.

- Tvåspråkighet hör till Finlands kulturarv och det är även de finskspråkigas sak att värna om den.

Läs också