Hoppa till huvudinnehåll

Radikal tjugotalsdans intresserar

Malin Grahn ger Eva Frantz en snabbkurs i charleston Bild: Foto: Marika Mäklin charleston

Malin Grahn har dansat hela sitt liv, men sitt sanna kall hittade hon av en slump då hon bodde i Oslo en tid.

- Jag cyklade omkring och hörde plötsligt swingmusik, som jag kände igen eftersom min farfar var jazzmusiker i tiderna, berättar Grahn i Morgonöppet. Så hittade jag en grupp människor som dansade swing utomhus. Och då insåg jag att det här är ju det jag vill göra!

Grahn tycker det är viktigt att understryka de afrikansk-amerikanska dansstilarnas ursprung.

- De flesta vet ju att jazz är en afrikansk-amerikansk stil, men man kopplar kanske inte ihop charleston, lindy-hop och mambo med just den afrikanska bakgrunden.

Skandaldansen

I dagens läge associerar man charleston till dansanta vita flickor med nätta klänningar och fjädrar i håret. Men det var inte så det hela började.

- Charlestonsteget är ett afrikanskt danssteg som kom till USA med slavarna från Afrika, säger Grahn. Det tror jag inte att så många tänker på.

De afrikansk-amerikanska danserna har också varit kontroversiella.

- I tiderna skapade charleston en stor skandal. Plötsligt ville den vita ungdomen i USA lära sig en dans som de svarta amerikanerna höll på med, gå på deras klubbar och danska vilt. Det var svårt för samtiden att acceptera.

Malin Grahns danskurser har varit populära, många intresserar sig för tjugotalet och traditionella danser. Grahn glädjer sig också över att många av kursdeltagarna vill höra mera om dansens historia och ber om musikrekommendationer och om filmtips.

Malin Grahn berättar om Jazz, rytm och frihet - den afrikansk-amerikanska dansens historia och filosofi på Helsingfors Arbis torsdag 17.1 klockan 18.05

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen