Hoppa till huvudinnehåll

Tyskland tar hem sitt guld

Anställda vid Bundesbank visar upp guldtackor under en presskonferens på centralbankens huvudkontor den 16 januari 2013.
Anställda vid Bundesbank visar upp guldtackor under en presskonferens på centralbankens huvudkontor den 16 januari 2013. Bild: EPA / Frank Rumpenhorst guldtacka

Tyskland ska flyga hem en stor del av sin guldreserv. Det rör sig om över 50 000 guldtackor som hittills förvarats i valv i New York och Paris. Att flytta guldet hem till tyska Bundesbank räcker ungefär sju år.

Guldtackorna väger totalt ungefär 700 ton och är värda 27 miljarder euro sammanlagt. Guldtransporter är inte främmande för Bundesbank. För 15 år sedan flögs ungefär 850 ton guld in från London.

Man tar hem guldet efter politiska krav på att landet bör ha bättre kontroll på sitt guld. Politiker har också visat missnöje över att de aldrig får se guldet med egna ögon, skriver Svenska Dagbladet. Lufthansa har förberett sig på att börja transportera.

Under Kalla kriget förvarade Västtyskland största delen av sin guldreserv utomlands, i rädsla för att landet skulle attackeras och tas över av Sovjetunionen. Tyskland äger totalt 3 400 ton guld som är värt ungefär 150 miljarder euro. Landet har världens näst största guldreserv, efter USA.

Läs också