Hoppa till huvudinnehåll

Bolsjoj-chef fick syra i ansiktet

Bild: SERGEI ILNITSKY/EPA konstnärig ledare

Den konstnärlige ledaren för Bolsjojteatern i Moskva har utsatts för en syra-attack. Sergej Filin angreps på gatan då han höll på att stiga ut från sin bil utanför sitt hem i centrala Moskva av en maskerad man, som stänkte syra i hans ansikte. Enligt uppgift är Filins tillstånd stabilt, men hans syn är i fara.

Den tidigare balettstjärnan Sergej Filin utnämndes till konstnärlig ledare år 2011. Flera av de mest framstående dansarna vid Bolsjojteatern har klagat över att Filin inte förmår kompromissa och är orättvis mot dansarna.

Filin utnämndes till konstnärlig ledare för Bosjoj i mars 2011. Han har fungerat som dansare vid teatern i olika repriser mellan åren 1988 och 2004, då han måste sluta efter att ha fått en allvarlig skada på scenen.

Direktören för Bosjojteatern, Anatoly Iksanov säger i rysk tv att han tror att attacken har att göra med Filins arbete.

- Han är en principfast man som aldrig kompromissar. Om han trodde att en dansare inte var färdig för sin roll avvisade han honom eller henne, sade Iksanov i rysk tv.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes